12 bøger blev fjernet i 2021 fra et lokalbibliotek i Texas. Nu skal bøgerne tilbage på hylderne, mener amerikansk dommer.

Den amerikanske distriktsdommer i Texas, Robert Pitman, har afgjort, at mindst 12 bøger, der i 2021 blev fjernet af embedsmænd i Llano County primært på grund af deres LGBTQ og racemæssige indhold, skal placeres tilbage på hylderne inden for 24 timer, skriver CNN og The Texas Tribune.

Bøgerne blev oprindeligt fjernet af biblioteksbestyrelsen i Llano County, som følge af klager fra en gruppe konservative kristne, der senere blev valgt ind i selvsamme bestyrelse. Bøgerne blev af gruppen bl.a. beskyldt for at indeholde pornografisk indhold.

Men nu er fjernelsen blevet omstødt efter, at syv sagsøgere har anklaget fjernelsen af bøgerne som et brud på forfatningssikrede rettigheder. En anklage, som har fået medhold af distriktsdommeren Robert Pitman.

I sin kendelse siger Pitman, at biblioteker har stor frihed til at udvælge bøger til sit katalog, og samtidig, at den amerikanske forfatning forbyder fjernelse af bøger på baggrund af synspunkter eller indholdsdiskrimination.

Pitman mener, at fjernelsen er sket i forbindelse med det, han kalder en regelmæssig ‘udlugning’ forårsaget af klager fra lånere og ikke som en del af bibliotekets principper.

Afgørelsen fra Texas kommer i en tid, hvor antallet af anmodninger om fjernelse af bøger er rekordhøj og derfor er er denne sejr i sagen vigtig, mener Ellen Leonida, der er advokat for sagsøgerne i sagen.

– Dette er en kæmpe sejr for demokratiet. Regeringen kan ikke fortælle borgerne, hvad de kan eller ikke kan læse. Vores nation blev grundlagt på fri udveksling af ideer, og at forbyde bøger, du er uenig i, er et direkte angreb på vores mest grundlæggende frihedsrettigheder, siger Leonida i følge CNN.

Personerne bag fjernelsen af bøgerne har i følge CNN ikke ville udtale sig i sagen, ligesom der er en vis usikkerhed om, bøgerne faktisk er kommet tilbage på hylderne i Texas. Derudover er afgørelsen blevet anket af myndighederne i følge The Texas Tribune.