Hår på den. Mænds barnløshed. Flygtningestrømme på de danske motorveje. Dansk dramatik er mere end Jeppe på Bjerget.

Nyt dansk dramatikforlag kommer til at vise dramatikkens særlige evne til at fortælle nutidens største dilemmaer. Bag forlaget Deus ex Machina står dramatiker Joan Rang Christensen, som vil løfte og forny genren ved at udgive dansk dramatik i bogform. Forlaget fejrer sin åbning med oplæsning af dramatikere til de første 9 bøger på Det Kongelige Teater. Forlaget Deus Ex Machina går i luften 1. november med Joan Rang Christensen som direktør.

”Dansk dramatik skal også være stedet for samtidsrefleksioner og nutidens historier og ikke kun klassikere og fortolkninger af bøger,” siger Joan Rang Christensen, der som direktør for det nye forlag går i luften med ni bøger med anmelderrost og prisbelønnet dramatik, der har været spillet med succes over hele landet. De første dramatikere, som får deres bøger ud i bogform, er blandt andre Jokum Rohde, Line Mørkeby, Tomas Lagermand Lundme samt afgangselever fra Den Danske Scenekunstskolen, Dramatisk Skrivekunst (tidl. Dramatikeruddannelsen).

Dramatikforlaget vil byde på et bredt udsnit af ny dansk dramatik. Der er smalle forestillinger, som har været spillet på en scene i få dage, og der er stykker af Reumert-nominerede og -vindende dramatikere såsom Line Mørkeby, Rhea Leman og Aleksa Okanovic. Til næste år udkommer Line Knutzons stykke, Livstidsgæsterne, som spillede med stor succes på Betty Nansen Teatret sidste år. Og der er i det hele taget store ambitioner om vækst.

”Dramatik er en af litteraturens hovedgenrer, og det tager vi meget seriøst. Der er mange super dygtige dramatikere, og vi bliver det eneste forlag i Danmark, der udelukkende fokuserer på dramatik. Vi kommer til at give dramatikken et stort løft,” siger Joan, der vil gøre dramatikken lige så nødvendig for læseglade danskere som romanen.

Bøgerne forlænger de skrå brædders magi
”Noget af det smukke ved teater er, at det fremføres af levende mennesker på en scene foran publikum. Det opføres måske 20 gange, og så er det væk,” siger Joan, der nu gør det muligt at forlænge oplevelsen. ”Man kan få et større udbytte af forestillingen ved at købe bogen. Det er lidt som at se stykket igen,” siger forlagsdirektøren og fortæller, at bøgerne er dramatikernes udgave af historierne – som romanen bag en filmatisering. Man får forestillingen, som den er skrevet af dramatikeren uden de ændringer, der kan opstå i den kollektive kunstart, når blandt andet skuespillere og instruktør arbejder med manuskriptet. ”Med bøgerne kommer man ind til kernen af historien,” siger Joan og supplerer, at bøgerne også kan være en mulighed for dem, der ikke kan komme til teatret.

Op på scenen og ned i psyken
Joan kan ikke undvære teatrets særlige evne til at levendegøre menneskelige dramaer og glæder sig til at præsentere dramatikkens mange kvaliteter. ”Jeg elsker det helt særlige ved dramatik: at der er historier fortalt udelukkende gennem replikkerne; dialogen og nogle få, velvalgte scenebeskrivelser. At vi ser mennesker gennemgå en periode af deres liv, håndtere konflikter og gennemgå en udvikling, uden vi eksplicit hører om deres tanker. Det bliver tredimensionelt. Det går fra dramatikeren til scenen og direkte ned i psyken på publikum. Teatret har et nærvær, som jeg ikke finder andre steder,” siger dramatikeren, der er vild med underteksternes styrke og leg. ”En replik kan både være en kærlighedserklæring og en krigserklæring. Det er den leg, nye læsere af dramatik nu skal være med på.”

Dramatikkens ny guldalder
Forlaget kommer til at udgive omkring 5-10 bøger om året, som vil være en bred repræsentation af nyskreven dansk dramatik. Det er Joans ambition, at genren hen ad vejen skal genren løftes på flere måder. I første omgange er det planen, at bøgerne skal være i teatrene, så den unikke oplevelse kan købes med hjem. En anden klar plan er, at uddannelsesinstitutioner skal læse moderne dramatik, der handler om nutidige historier og samfundsemner, som de studerende kan spejle sig i. ”Det er det, som dansk dramatik kan; gøre os klogere på vores tid, og hvordan vi håndterer de problemer, vi står overfor – lige nu og her,” siger Joan, der åbner dørene på Det Kongelige Teater med oplæsning. Oplæsning med bl.a.: Jokum Rohde, Aleksa Okanovic, Marie Bjørn, Gritt Uldall-Jessen, Rhea Leman, Anna Skov Jensen, Sonja Ferdinand, Julie Maj Jakobsen og Nanna P. Tüchsen.

Om Joan Rang
Stifter og direktør for dramatikforlaget Deus Ex Machina.
Joan er dramatiker og digter. Hun er teaterproducent og kunstnerisk leder af Johns Teater. Har skrevet tekster til over 40 scene- og radioteaterproduktioner opført i Danmark og udlandet.
Studielektor og underviser på Den Danske Scenekunstskole.
Joan Rang har tidligere udgivet digtsamlingen Omkring floden Han

En deus ex machina var oprindeligt en scenemekanisme og brugt i dramaer fra antikkens teater; en gudeskikkelse kom ved hjælp af en hejsemekanisme ned fra sceneloftet, som blev han/hun sendt fra himlen