Den svenske forfatter Elin Persson modtager Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris 2021 for ungdomsbogen ’De afghanske sønner’. Med prisen følger et beløb på 300.000 danske kroner.

Elin Persson har til aften modtaget Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris for sin ungdomsroman De afghanske sønner. Om baggrunden for præmieringen af De afghanske sønner skriver Nordisk Råds jury blandt andet: ”Årets prisvinder har imponeret bedømmelseskomitéen med et brændende aktuelt emne. Med sin skønlitterære fortælling skaber prisvinderen en dokumentarisk følelse og sammensætter dygtigt billedet af en virkelighed hvor ingen er ond eller god.”

I De afghanske sønner følger vi karakteren Rebecka, der er nyopstartet i sit job på et asylcenter for uledsagede flygtningebørn. Rebeckas viden om integration er yderst begrænset, men det spiller ingen særlig rolle – for i jobbet på asylcenteret er succeskriteriet bare, at hun evner at følge de regler, der fremgår af proceduremappen. Da Rebecka får ansvaret for tre afghanske drenge, erfarer hun dog løbende at opretholdelsen af den professionelle distance ikke forløber uden problemer. Gennem romanens korte kapitler skildrer Persson hverdagen på asylcenteret og læseren får derigennem indblik i de tre drenges skæbner og følelser – både drømmene, kriserne, sammenholdet, skænderierne og den lange ventetid på svar.

Om De afghanske sønner skriver juryen desuden: ”Fortællingen rummer ingen forklaringer, løsninger eller konklusioner, men den udvikler sig til en rasende anklage, som rækker langt ud over bogens sider – mod et system, som knuser dem, der er lavet af glas. ”

Stort tillykke til Elin Persson fra Bogmarkedet!

Foto: Norden.org/Magnus Fröderberg

Kilde: Norden.org