Iris og Rose er søstre og arbejder i Mrs. Salters dukkeværksted. Vi befinder os i 1850’ernes London, og fremtidsudsigterne er dystre, men drømmene store. Byggeriet af Crystal Palace og den kommende Verdensudstilling puster til Iris’ …

Iris og Rose er søstre og arbejder i Mrs. Salters dukkeværksted. Vi befinder os i 1850’ernes London, og fremtidsudsigterne er dystre, men drømmene store. Byggeriet af Crystal Palace og den kommende Verdensudstilling puster til Iris’ kunstnerdrømme. Tanken om at sidde og male dukker hos Mrs. Salter resten af livet er uudholdelig, og da hun en dag får tilbuddet om at sidde model for kunstneren Louis, er fristelsen stor. Men det er ikke sømmeligt for en pige som Iris at sidde model på den måde, og hendes familie truer med at slå hånden af hende. Hun har også svært ved at efterlade sin søster hos Mrs. Salter.

På en fridag tager Iris ud for at se byggeriet af Crystal Palace, og dér møder hun konservatoren Silas, der drømmer om at få sine udstoppede dyr med på udstillingen. Silas bliver besat af Iris efter dette korte møde og følger hendes færden tæt i håbet om at vinde hendes gunst.

Dukkeværkstedet er en virkelig god og velskrevet roman, og det er svært at yde den retfærdighed i så kort en gengivelse. Med dens historiske sceneri kan man både høre hestehovene mod asfalten og lugte stanken af pis fra gyderne, og det er en fascinerende indføring i en tid med lige dele ulykke, ondskab og fattigdom på den ene side og moderne frigørelse og videnskab på den anden side.

Det er desuden en historie om kærlighed, håb, muligheder og drømme, men også om hvordan små tilfældigheder afgør hele liv.

Jeg interesserer mig overhovedet ikke for kunst, men jeg blev draget af de maleriske (hehe) beskrivelser af penselstrøg, kompositioner og farver, lige som slutningen simpelthen bare er noget af det mest originale, jeg længe har læst.

Sproget, rytmen og bogens komposition med de skiftende synsvinkler fungerer rigtig godt, og det var en stor fornøjelse at læse bogen. Jeg havde givetvis ikke selv fundet denne her bog hos boghandleren, men jeg er så glad for læseoplevelsen.

Jeg vil anbefale alle, der elsker en god historisk roman at læse denne – også selvom du måske ikke tror, den er noget for dig. Und dig selv denne læseoplevelse.

Det er en meget stærk debut, der allerede er solgt til udgivelse i 28 lande og til tv og film.

Elizabeth Macneal, Dukkeværkstedet, Lindhardt&Ringhof, 13. maj 2019, 384 sider.