I denne syvende roman om arkæologen Ruth Galloway bliver Ruth igen tilkaldt for at assistere vicekriminalkommissær Nelson og resten af Norfolks politi i opklaringen af en sag.
Death’s Hallow er ved at blive omdannet til …

I denne syvende roman om arkæologen Ruth Galloway bliver Ruth igen tilkaldt for at assistere vicekriminalkommissær Nelson og resten af Norfolks politi i opklaringen af en sag.

Death’s Hallow er ved at blive omdannet til byggegrunde, og under gravearbejdet på grunden støder en uheldig gravemaskinfører på et gammelt fly fra Anden Verdenskrig med et velholdt lig i cockpittet.

Det viser sig, at soldaten, Fred, er i familie med den aristokratiske Blackstockslægt, som ejer de tilstødende landeområder og er yderst velkendte i lokalområdet. Ruth opdager desuden, at Fred slet ikke var piloten i det fundne fly, men Freds fly var i stedet styret ned ude over havet.

Mange ting er ikke, som de lader til at være, når det gælder Blackstockfamilien. Der dukker fjerne slægtninge op, og hidtil uopdagede forbindelser kommer frem i lyset. Der er meget mystik omkring dem og deres jorder. Nye mysterier og spørgsmål dukker hele tiden op i Nelsons efterforskning og Ruths udgravninger, og romancer blomstrer på uventede steder.

I mellemtiden kæmper Ruth og Nelson for at holde rede i hver deres private sfærer. Deres fælles barn trives og vokser, men der er uro med kærligheden og trygheden hos dem hver især. Det gør det ikke nemmere, at de begge har undertrykte følelser for hinanden, som i kraft af Nelsons ægteskab med Michelle bliver ignoreret.

Jeg kan godt lide Griffiths krimiserie om Ruth Galloway. Ruth er en sympatisk person med sine egne, sære nørdede sider, og hun viger aldrig fra sin moral og sit instinkt. Det sidste kan også siges om Nelson, der også har flere sympatiske kvaliteter.

Dette er andet bind i serien, jeg læser og anmelder, og Griffith er god til at holde niveauet højt. Jeg nød at læse denne roman, ligesom jeg gjorde med den første.
I hvert fald efter jeg kom over de første 30 sider. Det var lidt en pukkel at komme over. Der blev lagt meget vægt på at opsummere tidligere hændelser i tidligere bind med flere referencer. Det havde en tung og påtvunget fornemmelse.

Stemmer fra graven er dog stadig en af de krimier, jeg har nydt at læse, og jeg ser stadig frem til næste roman i serien. Jeg anbefaler den også gerne til andre krimilæsere. Den er hverken hårdkogt eller mørk. Man kan betragte den som en slags hyggekrimi. Det gør også, at den er velegnet til de yngre krimilæsere.

Læs også vores anmeldelser af de andre bind i serien om Ruth Galloway, f.eks. De udstødte eller Løgnens hus.

Elly Griffiths: Stemmer fra graven. Oversat ved Lærke Pade. Gads Forlag, september 2020 (2015). 350 sider.