Nasim ligner en helt almindelig slank 15 årig dreng med briller. Men almindelig er han ikke. Han lever i fremtiden i en verden, der ikke helt ligner vores. Katastrofer og krige har ændret på en …

Nasim ligner en helt almindelig slank 15 årig dreng med briller. Men almindelig er han ikke. Han lever i fremtiden i en verden, der ikke helt ligner vores. Katastrofer og krige har ændret på en del. Nasim fragter vigtig information for klanerne, og er derfor et mål for fjender. En dag møder han hackeren Kira. Hvem er hun? Vil hun have hans kuffert? På hvis side er hun? Inden Nasim finder svar på sine spørgmål dukker en fælles fjende op og sammen stikker de af.

Der er ræs gennem kloakker, firen sig ned i skorstene, tikkende bomber og helikopterflyvning højt til vejs, alt sammen i kapløb med tiden. Højt tempo gennemsyer bogen og holder læseren på stikkerne.

N3XUS er alt andet end kedelig. Der er action og masser af spænding gennem hele bogen. Appellerer til både drenge og piger. Kapitlerne er korte og overskuelige og teksten er lidt større end hvad man normalt ser for bøger til den aldersgruppe.

Bogen er illustreret af Tom Kristensen og holdt helt stramt i sort og hvidt, hvilket passer godt til stemningen i teksten. Jeg vil særligt fremhæve to steder i bogen. Det ene er den hvide tekst på sort papir, når vi befinder os med Nasim nede i den mørke kloak. Og det andet er vrimlen af 1-taller og nuller ned over siden, der hvor hackeren skal bryde en kode på en computerskærm. I stedet for at tegne en computerskærm er hele siden i bogen blevet til en skærm. I det ene hjørne kan tallene slet ikke skelnes fra hinanden, da de hurtigt vælter frem hulter til bulter, hvilket giver et indtryk af at computeren virkelig er sat på arbejde. Det er fedt og minder om det man så i filmen The Matrix.

Bogen er udkommet i serien Sort Læseklub, som er læsepædagogisk bearbejdede titler. Bogen har lix 20. Der er udarbejdet gratis læseforståelsesopgaver til bogen, der kan downloades på laeseklub.alinea.dk.

Det er min umiddelbare vurdering, at bogen med sit høje tempo og sit lave lixtal vil tiltale læsere i alderen 12-15 år, der enten ikke orker eller ikke evner at læse de bøger man sædvanligvis anbefaler til den aldersgruppe.

Emil Blichfeldt, N3XUS – Overleverne, Sort Læseklub, 128 sider, September 2017, Illustreret af Tom Kristensen.