Ondt blod er Emelie Schepps tredje selvstændige bind om Jana Berzelius, der arbejder som anklager ved politiet og mit første bind – men bestemt ikke det sidste. Plottet er velgennemtænkt og meget spændende, så jeg …

Ondt blod er Emelie Schepps tredje selvstændige bind om Jana Berzelius, der arbejder som anklager ved politiet og mit første bind – men bestemt ikke det sidste. Plottet er velgennemtænkt og meget spændende, så jeg forstår godt, at forfatteren har fået titlen som årets svenske krimiforfatter 2016. Hun skriver medrivende og siderne næsten vender sig selv.

Vi følger Philip Engström, der arbejder som ambulanceredder sammen med kollegaen Sandra. Men der er et eller andet med Philip, som ikke er, som det skal være. Han er træt, falder i søvn ved udrykninger, er i dårligt humør og tager samtidigt en masse ekstravagter. Nå, ja, så er der også noget med hans indtag af piller, der ikke er helt optimalt. Han bor sammen med sin kæreste Lina, som meget gerne vil have et barn, og det vil han vist også selv, men måske ikke helt så meget. I hvert fald prøver de ihærdigt ud fra Linas cyklus, og også det tærer på Philip.

En dag kommer han ud til kvinde, som er bagbundet og mishandlet frygteligt, da begge hendes hænder er skåret af. Philip synes, at hun virker bekendt, men kan ikke komme i tanker om, hvor han kender hende fra. Han kæmper for at redde hendes liv, men det mislykkedes, og spørgsmålet er, om det skyldes, at han har fejlet under behandlingen. Det er til gengæld ikke et spørgsmål om politiet skal ind i sagen om kvindens mishandling, for det skal de med Jana som anklager. Det viser sig hurtigt, at der kommer flere mishandlinger med døden til følge, og hver gang er det Philip, som er den første på gerningsstedet i sin egenskab af ambulanceredder. Derfor er det naturligt for Jana at undersøge hans færden.

Hun har dog også sine egne problemer at slås med. Fortiden banker på døren i form af en meget farlig kriminel person, som hun absolut ikke ønsker at se igen. Men da han har stjålet alle hendes hemmeligheder i form af hendes dagbøger, som hun for en hver pris må holde hemmelige, så er hun tvunget til at hjælpe ham. Så Jana er så absolut ikke en helt almindelig efterforskningsleder.

Emilie Schepp formår at skabe et univers rundt om Jana, som gør, at jeg bliver nødt til at læse de to første krimier også. Og så vil jeg vente med spænding på den fjerde.

Emilie Schepp, Ondt blod, Politikens Forlag, 389 sider, oversat af Louise Ardenfelt Ravnild, februar 2017