Man skal som regel tage det med New York Times’ bestsellerliste med et gran salt. Og når det siges om “En anonym pige”, at den […]

Man skal som regel tage det med New York Times’ bestsellerliste med et gran salt. Og når det siges om “En anonym pige”, at den gik direkte ind som nummer 1 på listen, fortæller det derfor ikke rigtigt noget om bogen. De fleste oversatte bøger kan efterhånden brøste sig med at ligge på bemeldte liste. Faktisk bliver jeg ofte en smule skeptisk på forhånd, når et forlag finder det nødvendigt at dele netop den (ret intetsigende) oplysning. På den baggrund var forventningerne til “En anonym pige” af Hendricks & Pekkanen i ret høje. Men jeg måtte ret hurtigt erkende, at det nok ikke var uden grund at bogen lå på listen. At den ligefrem røg direkte ind som nr. 1, siger nok mere om listen end om bogen. Det er en spændende bog, men ikke nummer-et-materiale.

Da Jessica melder sig til en psykologisk undersøgelse, som ledes af den karismatiske doktor Shields, regner hun bare med at skulle svare på et par spørgsmål, før hun kan indkassere pengene og gå. Jessicas paranoia vokser, da spørgsmålene langsomt bliver mere og mere intime, og hun bliver sendt på suspekte opgaver ude i byen.

“En anonym pige” er et psykologisk drama af den udmærkede slags. Bevares, det er set bedre, men det kunne have været meget værre. Historien udvikler sig hele tiden i uventede retninger, uden at læseren hægtes af. Forfatterne laver et interessant eksperiment med den menneskelige psyke, for at se hvor langt vi er villige til at gå når vore grænser overskrides. Der er ikke noget nyt i at lave den slags historier, men en ny vinkel på gamle flasker, så at sige, kan være udmærket.

Selv om handlingen undervejs tager nogle drejninger som jeg ikke lige havde forudset, var bogen generelt dog en smule for forudsigelig. Og så irriterede Jessica (hovedpersonen) mig virkelig – og det blev ikke mindre efterhånden som tingene tog fart. Hun virker fuldstændig blottet for selvstændighed, og ejer tilsyneladende ikke evnen til at sige fra. Nogle mennesker er sikkert sådan i større eller mindre grad, men det bliver lidt for utroværdigt når en hovedperson i en bog udelukkende er sådan.

Bogen var spændende, og jeg var udmærket underholdt, men Hendricks & Pekkanen har i “En anonym pige” ikke skrevet en bog der får mig til at ligge søvnløs om natten. Faktisk er jeg ret sikker på, at den snart er ude af hovedet igen.

Forfatter:
Hendricks & Pekkanen

Forlag:
Gyldendal

Udgivet:
2019

Sider:
419

Kategori:
Spænding

Anmeldt:
31.07.2019

Af samme forfatter