BogMarkedet har tidligere vendt problematikken i forhold til, hvorvidt fantasy skal tages seriøst som genre. Med ‘En konges vej’ viser Brandon Sanderson og forlaget Ulven og Uglen, at fantasy i den grad henvender sig til voksne og bør tages seriøst af enhver litteraturelsker.
Diskussionen om fantasy som genre blev blandt andet dækket her på BogMarkedet i Line Lybeckers indlæg, som du kan genlæse her. Line Lybecker er tilfældigvis også den forlægger, der sammen med sin medejer Peter Buch Mortensen er makkerparret bag udgivelsen af Brandon Sandersons fantasymastodont ‘En konges vej’, der er første bind i Stormlysfortællingerne.
Udgivelsen er i den grad en cementering af, at fantasy kan meget andet end at være skrevet til børn. Også selvom Sanderson påstår, at bogen kan læses af folk helt ned til tiårsalderen. Denne anmelder vil dog påstå, at ‘En konges vej’ er litteratur til voksne. Ikke så meget på grund af indholdet, der mestendels er renset for eksplicit vold og sex, men på grund af kompleksiteten i fortællingen, der kræver en rutineret læser, som kan holde styr på historiens forgreninger.
Stormlysfortællingerne er ikke den første fantasy-serie, som Sanderson giver sig i kast med, men det er uden tvivl den mest ambitiøse fortælling til dato, og indtil videre har Sanderson annonceret, at han planlægger 10 bøger i serien. Kendere af Sanderson bliver ikke skuffede, for det er en kompleks verden, der bygges op, men i vanlig Sanderson-stil sker det med et let forståeligt og flydende sprog, som Jakob Levinsen flot har fanget essensen af i den solide danske oversættelse.
Stormlysfortællingerne tegner til at blive Brandon Sandersons bedste serie og kan efter de to første bøger tåle at blive sammenlignet med andre store serier, som f.eks. ‘Wheel of Time’ af Robert Jorden (som Sanderson forøvrigt selv afsluttede) og George R. R. Martins ‘A Song of Ice and Fire’. Selvfølgelig kan man ikke direkte sammenligne så store serier, der hver især står for noget helt unikt, men Stormlysfortællingerne skal sammenlignes med fantasy fra den øverste hylde.
‘En konges vej’ er episk fantasy med tre protagonister: Kaladin, Dalinar og Shallan. Af de tre karakterer er Kaladin uden tvivl den mest interessante i seriens første bog, og det er også ham, der får det største fokus i bogen. Selvom de to andre karakterer også indeholder interessante elementer, så er det Kaladins historie, der skal fænge, og det gør den med bravour. Det er dog ikke altid Kaladin, der skaber fremdriften i historien, meget foregår hos Shallan og Dalinar, men man fornemmer den kommende storhed hos Kaladin og føler langt mere med ham end de to andre. Der introduceres også flere interessante bi-karakterer med hver deres indflydelse på historien, og særligt snigmorderen Szeth giver anledning til omtanke.
Når man allerede har læst bind to i serien og selvfølgelig også del to af ‘En konges vej’, så er man farvet af, at serien fortsætter i samme stil, og på ingen måder bliver dårligere. Derfor håber jeg ikke, at Ulven og Uglen har taget munden for fuld, for Sandersons fans har det med at ville læse hans bøger på originalsproget. Ulven og Uglen har klogeligt valgt at dele den amerikanske mastodontbog op i to danske bøger på hver omkring 700 sider, og det kan meget vel være det, der får økonomien for forlaget til at hænge sammen. I kan allerede glæde jer til anden del, der udkommer til oktober i år.
Bogen er så god, at den bør købes hjem af alle boghandlere og sælges til santlige danske fantasy-hungrende bogkøbere. Det er en must-read-serie for alle med hang til de helt store serier. På dansk ser det ud til, at vi skal have 20 bøger. Hvis Sanderson kan fortsætte seriens høje niveau, og Levinsen også hyres ind til oversættelserne fremover, så er 20 bøger ikke for lidt.
Vi kvitterer med seks gyldne bøger af seks mulige.