Dette tredje bind af Jeffrey Archers Clifton-krønike, tager sin begyndelse netop som 2. Verdenskrig er overstået. Retssagen om hvorvidt det er Harry eller Giles der skal arve hele Clifton imperiet bliver afgjort, og der falder så småt ro på tingene. Så meget som der nu kan falde ro på i Archers fortælling, for selvfølgelig er […]

Dette tredje bind af Jeffrey Archers Clifton-krønike, tager sin begyndelse netop som 2. Verdenskrig er overstået. Retssagen om hvorvidt det er Harry eller Giles der skal arve hele Clifton imperiet bliver afgjort, og der falder så småt ro på tingene. Så meget som der nu kan falde ro på i Archers fortælling, for selvfølgelig er der masser af drama og forviklinger der skal udredes undervejs.

Også dette bind byder på en velskrevet historie, med masser af plads til at lade den folde sig ud. Archer forcerer ikke noget, og det fungerer rigtig godt. Jeg kan læne mig tilbage i yndlingslænestolen og føle mig helt tryg i forfatterens hænder.

Selv om der sker mangt og meget i løbet af bogens sider, og selv om jeg egentlig aldrig keder mig undervejs, er der bare et eller andet der gør at dette tredje bind ikke helt når de to foregåendes niveau. Det er vanskeligt at sætte fingeren på hvad det præcis er, men jeg oplevede lidt at bogen var delt i to. Den første del er almindeligt familiefnidder på godt og ondt, sådan som vi kender det fra de to første bind i serien. Det er hyggeligt at være tilbage hos familierne Clifton og Barrington, men det er lidt som om historien går en smule i tomgang ind imellem. I sidste del af bogen tager historien derimod fart, idet en sydamerikansk gangsterboss introduceres, og sender handlingen ud ad stier jeg ikke havde forventet. Den del er for så vidt spændende nok, den er bare et nummer for fantastisk, og matcher ikke den øvrige fortælling. Det virkede på mig som om forfatteren gik lidt død i stoffet, og blev nødt til at sparke et eller andet voldsomt ind i handlingen, for at historien ikke skulle blive for kedelig. Og det fungerer desværre ikke særlig godt. Der går lidt for meget James Bond i den, og det passer ikke ind i en slægtskrønike.

Når det så er sagt, bliver jeg også nødt til at nævne at dette tredje bind er lige så velskrevet som de to foregående. Archer behersker sit sprog og kan bygge en god fortælling op, også der hvor den kommer lidt for langt ud over kanten.

Selvom “En velbevaret hemmelighed” ikke helt når de to første binds standard, har det dog ikke afskrækket mig så meget at jeg ikke læser med igen når fjerde bind udkommer. Som sine to forgængere, slutter også dette bind med en cliffhanger jeg ikke kan lade gå upåagtet hen. Jeg bliver nødt til at vide hvad der videre sker!

Forfatter:
Jeffrey Archer

Oversat af:
Alis Friis Caspersen

Forlag:
Lindhardt og Ringhof

Udgivet:
2017

Sider:
431

Kategori:
Roman, historisk

Anmeldt:
06.11.2017