Hvem har ikke som barn ladet fantasien løbe, medens man har læst Jules V’ernes fantastiske eventyr, og senere været fascineret af  filmatiseringen Af disse. Jules Verne (1828-1905) var en utrolig fremsynet og visionær forfatter, og er da også blevet kaldt science fiction-romanens forgænger, og det skorter da heller ikke vilde fantasier set med datidens øjne. […]
The post En verdensomsejling under havet af Jules Verne first appeared on Bogrummet.

Hvem har ikke som barn ladet fantasien løbe, medens man har læst Jules V’ernes fantastiske eventyr, og senere været fascineret af  filmatiseringen Af disse. Jules Verne (1828-1905) var en utrolig fremsynet og visionær forfatter, og er da også blevet kaldt science fiction-romanens forgænger, og det skorter da heller ikke vilde fantasier set med datidens øjne. I dag er meget af hans univers en realitet, vi rejser ud i rummet, flyver verden rundt og manøvrere fint rundt under verdenshavene.

I 1866 har der i længere tid herske uro bland søfolk, et stort søuhyre har forvoldt skade på flere skibe, men når man forsøger at fange det, forsvinder det med en voldsom fart. For en gang for alle at få gjort en ende uhyret, sender den amerikanske regering fregatten Abraham Lincoln afsted. Med ombord er også professor Arronax og hans tro tjener Conseil samt hvalfangeren Ned Land.

Da de efter lang tids søgen er ved at give op, får de kontakt med uhyret. Skibet går til angreb men taber kampen og vores tre venner ryger over bord. Da de kommer til sig selv, befinder de sig oven på en metalgenstand, en kæmpe ubåd Nautilus, ført af Kaptain Nemo, og ikke noget havuhyre. Nemo inviterer de tre mænd indenfor og her åbner en helt ny verden sig. Nautilus er et vidunder, et flydende museum, med masser af kunstskatte og en bogsamling på over 120000 bøger. Besætningen lever af havet, som skaffer dem alt fra mad til klæder. Det bliver en fantastisk oplevelse for vores tre venner, men der er malurt i bægeret, de er fanger hos Kaptain Nemo og skal ikke forvente nogensinde at at komme på land igen.

Bogen er en del af Gads lette klassikere, en serie der også indeholder titlerne Frændeløs , Heidi, Børnene i Nyskoven samt Jorden rundt i 80 dage. Bogen har et LIX på 23,4 og er målrettet Aldersgruppe: 6-9 år, 10-12 år ( førstnævnte som højtlæsning). Else Schiøler har forestået oversættelsen, som er fint tilpasset målgruppen, og samtidig har et behageligt sprog som egner sig glimrende til højtlæsning. Personlig har jeg haft lige så stor glæde af at genlæse Jules Verne, som mine børnebørn har haft ved at lægge ører til oplæsningen.

Bogen er et anmeldereksemplar tilsendt af Gad Børnebøger hvilket dog ikke har påvirket min bedømmelse af bogen.

 

The post En verdensomsejling under havet af Jules Verne first appeared on Bogrummet.