Rasmus Wichmann tager i sin fantasyroman, Enkemagerne, læserne med tilbage til det gamle Egypten, og bruger de oldegyptiske navne fra den tid, hvor landet hed Kemet. Det er ikke fordi selve landets mystik om faraoer og pyramider fylder ret meget i historien, den er mere fyldt af magi og mystik på et avanceret plan. Det […]

Rasmus Wichmann tager i sin fantasyroman, Enkemagerne, læserne med tilbage til det gamle Egypten, og bruger de oldegyptiske navne fra den tid, hvor landet hed Kemet.

Det er ikke fordi selve landets mystik om faraoer og pyramider fylder ret meget i historien, den er mere fyldt af magi og mystik på et avanceret plan.

Det er lidt svært at gengive handlingen, da historien springer en del i tid, og jeg er ikke helt sikker på, at jeg helt forstod hovedformålet med fortællingen. Men historien starter med at sørøveren Seren og hans Køtere lokker et skib til at forlise, for at tilegne sig lasten, men en farlig enkemager var ombord, og de skal snart fortryde deres handlinger. Det er et næsten uovervindeligt monster, afhængig af en speciel væske, og komplet kold og psykopatisk. Enkemagerne ledes af fyrsten, der samtidig rådes af Sandsigersken, som nogen gange arbejder på begge sider af krigen.

Historien spænder over mere end 1000 år, i øvrigt med de samme personer og magien bag det er ret godt fundet på. Der er en god blanding af action og konversationen er ofte morsom, især blandt Serens mest idiotiske venner. Wichmann skriver godt og fantasien er fremragende, og der er både spænding og uhygge.

Desværre er selve historien noget rod, som jeg slet ikke kunne finde hoved og hale i. Jeg forstod ikke, hvad de forskellige missioner skulle gøre godt for. F.eks. skulle der findes en ædelsten, på rejsen dukker der en kvinde op, der hjælper dem, og hendes rolle fangede jeg heller ikke. Foregik kampen om ædelstenen i kælderen ved Fyrstens borg, mens de havde en slags borgerkrig ovenpå? Og hvad skulle ædelstenen bruges til? Jeg var helt forvirret, og desværre blev det en kamp at komme igennem bogen.

Jeg mangler ordentlige baggrundshistorier for personerne, der egentlig ikke sagde mig så meget. Den eneste jeg brød mig om, var Insyah, og ellers var Sandsigersken og Enkemagerne de mest interessante figurer. Hvem er De Oprindelige og De Fremmede, hvem var monstre og hvem var mennesker? Det flyver rundt med navne og steder, så forvirringen er total.

I bogudgaven af Enkemagerne er der et kort, over den verden historien foregår i, men det er desværre ikke med i e-bogen, hvilket er en stor mangel.

Det er et meget ambitiøst værk, måske for ambitiøst. Jeg synes der bliver gabt over for meget og kan ikke lade være med at tænke, at der mangler at komme en kritisk redaktør over projektet inden udgivelse. Potentialet til en fed historie er der, udførelsen er bare alt for rodet. Jeg ville ønske, at der var gået mere i dybden, så man som læser bedre forstår handlingerne. Det føles som om, der er presset for meget sammen på for få sider, måske det hellere skulle være delt ud på flere bøger?

Oprindelig udgivet som bog i 2018, men netop udkommet som e-bog, som denne anmeldelse er baseret på. Jeg bliver aldrig fan af e-bøger, og denne var også en udfordring. Der er persongalleri og ordliste bagerst i bogen, hvilket var et godt supplement til bogen, men irriterende besværligt at sidde og ”bladre” frem og tilbage i e-bogslæseren. Vil til enhver tid foretrække en fysisk bog!

Anmeldereksemplar.

Lån bogen på Bibliotek.dk