I forbindelse med Norsk Litteraturfestival i Lillehammer besøgte BogMarkedet den største af den lille bys i alt fem boghandlere, Gravdahl Bokhandel. I en pause i kundestrømmen fortæller boghandler Christin Kramprud om samlivet med festivalen.

Udenfor Gravdahl Bokhandel på den smalle gågade Storgata i Lillehammer står et hvidt partytelt med udsalgsbøger og gode tilbud. Teltet lader ikke til at genere de gående, selv om det fylder halvdelen af gaden. Denne uge står i bogens tegn i Lillehammer, og så tilgiver man. Glemmer man festivalen et øjeblik, minder store, aflange, gule stofbannere én om det. De er overalt i midtbyen.

Selve butikken ligner umiddelbart en større dansk boghandel fra et af de kendte kædekoncepter, men der er kun to butikker ved navn Gravsdahl Bokhandel. Den anden af de familieejede butikker er i Hamar 60 kilometer borte.

Butikslokalet er smalt og aflangt, og der er et ret stort udvalg af bøger. Måske endda større end i danske boghandlere med tilsvarende butiksareal.

 

Vi starter med et dumt spørgsmål: Har I travlt lige nu?

”Ja, det må man sige. Den uge, litteraturfestivalen varer, er årets højsæson, hvor vi har rigtig travlt. Nu skal kronen sættes på værket: Vi har arbejdet hele foråret med at få alle aftaler på plads, for eksempel med forlag.

Os personale i butikken når selv at besøge et par enkelte arrangementer, hvis vi har en særlig personlig interesse, men det er selvfølgelig kun, når arbejdet tillader det.

I næste uge tager jeg til gengæld på ferie til sydens sol og strand og puster ud, og jeg kan ikke love, at jeg tjekker min mail,” smiler hun.

 

I forbindelse med en lang række events ved festivalen i Lillehammer stiller I borde op, hvor I sælger bøger til efterfølgende signeringer med de/n pågældende forfatter/e.

Er der stor interesse blandt publikum for dette?

”Ja, interessen er stor, selv om den var større for et par år siden.

Gravdahl Bokhandel er officiel samarbejdspartner med festivalen, og det har vi været i mere end ti år. Og vi har så vidt muligt alle bøger med de optrædende forfattere liggende fremme i butikken.”

Gravdahl Bokhandel sælger bøger til signering i Lllehammer Kunstmuseum efter samtalen mellem Alice Zeniter og Kamel Daoud.

 

Oplever I stor konkurrence fra webboghandlere?

”Webboghandlere er ikke som sådan en trussel imod os, medmindre det er en fysisk boghandel, der også har en webside, hvor man kan bestille den ønskede bog den ene dag og så hente den i butikken den næste.

 I Gravdahl Bokhandel har vi desværre ikke ressourcer til at stable en sådan bestillingswebside på benene.”

 

Hvad med lydbøger. Er de en trussel mod den trykte bog?

”Det er ikke min oplevelse. Streaming benyttes primært, når man er forhindret i at læse en papirbog, for eksempel når man kører bil eller arbejder i haven.”

 

I Danmark siger flere boghandlere, jeg har talt med, at de er nødt til at spille en aktiv rolle i lokalsamfundet og gøre opmærksom på sig selv, hvis de skal tiltrække kunder – eller bare fastholde de eksisterende.

Er I også aktive på denne front udover festivalen?

”Det er vi bestemt, vi har både forskellige arrangementer her i boghandelen, ligesom vi selv tager ud. Vi har et godt samarbejde med flere aktører i lokalområdet, eksempelvis biblioteket.

Når biblioteket afholder et litteraturarrangement, tager vi efter aftale en god stak af de relevante bøger med, stiller et bord op og sælger dem til efterfølgende signering.”  

 

Hvordan ser du på fremtiden for Gravdahl Bokhandel?

”Meget positivt. I de seneste år har vi oplevet et stigende bogsalg, og denne tendens vil fortsætte, tror jeg.”

 

Hvad er papirbogens styrke?

”Er der nogen svagheder?”

 

Rejse og ophold til Norsk Litteraturfestival i Lillehammer var støttet af NORLA og den norske ambassade i København.