Sanseland er en rigt illustreret sansebog bygget på rim, der tager os med på en rejse rundt i sanserne sammen med den kartoffelformede dreng. Vi besøger Kiggebanke, Lugtekalv, Smageskær, Føleflak og Høreholm plus et helt …

Sanseland er en rigt illustreret sansebog bygget på rim, der tager os med på en rejse rundt i sanserne sammen med den kartoffelformede dreng. Vi besøger Kiggebanke, Lugtekalv, Smageskær, Føleflak og Høreholm plus et helt særligt sjette sted.

Kapitlerne er bygget op omkring vores sanser som navnene antyder og er skrevet på rim. Sproget er raffineret og fuld af ord, der lægger op til spørgsmål og snak, og er på den måde meget lærerigt for børn.

I udgivelsesmaterialet står der, at bogens målgruppe er 3-103 år og det passer måske meget godt, for jeg tror, at en voksen kan nyde den her bog lige så meget – måske endda endnu mere – end børnene. Mine børn på henholdsvis 4 og 6 år, som ellers er meget vant til højtlæsning, lange og mere krævende historier, og som elsker rim og remser, var i hvert fald ikke helt overbeviste denne gang.

Jeg tror, at det skyldes to ting.

For det første er bogen lang og versene er også ret lange. Når der skal højtlæses fra rim og remser, så –  synes vi – at det fungerer bedre, hvis versene er lidt kortere. Det passer ind i en rytme, når man læser højt. Det er svært at holde koncentrationen og følge med i fortællingen, når man skal læse højt i rim så længe.

For det andet er den noget abstrakt med sanserne som omdrejningspunkt og til tider i sproget, og det er lidt svært allerede ved kapitlernes navne. Smageskær. Føleflak. De forstår det simpelthen ikke. Og så bliver det sværere at fastholde koncentrationen.

Men bogen er smuk, grundig og ideen er god. Jeg tror, jeg vil forsøge mig igen, når de bliver lidt ældre.

Eva Riis-Hansen, Sanseland, Bazooka, illustreret af Louise Johannesen, juni 2020, 82 sider.