Hvorfor er mobning stadig et aktuelt emne?

Katja Berger er forfatter og foredragsholder. Som tidligere mobbeoffer, udsat for både fysisk og stærkt psykisk mobning døgnet rundt, ønsker hun at stå frem og hjælpe andre der bliver mobbet. Give barnet eller det unge menneske et håb for fremtiden. Vise deres forældre, at kampene ofte synes umulige, men er det værd. Vise mobberne hvad det gør ved deres offer. Ikke kun i dag, men mange år frem.

De senere år har der været sat stærkt fokus på mobning i skolerne. Kampagne efter kampagne har kørt i det offentlige rum. Alligevel viste en undersøgelse i 2015 at 36 % af folkeskolerne ikke har en antimobbestrategi – På trods af at det er et lovkrav. Og ikke nok med det; i dag er det stadig et tabu at sige at man bliver mobbet. På mange skoler, er løsningen at flytte offeret. Som om det er offeret, der er forkert og skal fjernes. Er det virkelig dét vi ønsker at lærer nutidens mobbeofre? At problemet er dem selv og at løsningen er at fjerne dem?

 

Katja Berger er forfatter og foredragsholder. Som tidligere mobbeoffer, udsat for både fysisk og stærkt psykisk mobning døgnet rundt, ønsker hun at stå frem og hjælpe andre der bliver mobbet. Give barnet eller det unge menneske et håb for fremtiden. Vise deres forældre, at kampene ofte synes umulige, men er det værd. Vise mobberne hvad det gør ved deres offer. Ikke kun i dag, men mange år frem. Katjas mantra er, at hvis vi skal komme mobningen til livs, skal vi starte med at snakke om den. Højt. Vi skal stoppe med at gemme den væk og bagatellisere den som ”drengestreger” og ”typisk børneopførsel”. Det er denne tendens, der får offeret til at føle sig værdiløs. Det er denne tankegang, der sørger for at vi aldrig kommer videre.

 

”I skolen var jeg outsideren og hende der blev mobbet. Derhjemme var jeg det forkerte barn og spild af plads. Jeg lærte allerede fra tidlig alder, at man ikke skulle tro på hvad andre sagde – Og at den hjælp man så desperat længtes efter, ikke kom. For de voksne var enten ligeglade eller magtede ikke opgaven. Jeg havde følelsen af, at når alle sagde til mig, at jeg var grim, dum og intet værd, så måtte der nok være noget om det. Måske havde jeg egentlig fortjent at blive behandlet sådan.”

 

Foredraget ”Hvorfor er mobning stadig et aktuelt emne?” skildrer den sandfærdige, barske historie om et menneske, der allerede som barn mistede troen på verden. Det er den ærlige beretning om de psykiske og fysiske ar det giver på et menneske, der udsættes for grov mobning og nedgørelse. Katja fortæller om hvordan det er være så langt nede, at man ikke kan se lyset. Men også om hvordan det er at få den rette hjælp, finde en passion der giver livslysten tilbage og hvordan det er at komme op til overfladen igen. Hvordan det er at kæmpe, for både sig selv og andre.


Kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere