Falddato er i min optik ikke en helt almindelig krimi….så forventninger om blodige drab, heftige politijagter og skumle skurke i mørke stræder bliver ikke indfriet. Til gengæld er der tale om en utrolig humoristisk krimi/roman der beskriver tilværelsen som den udformer sig for Frederik Jersild, der arbejder som jurist i Fødevarestyrelsen. Et arbejde der består […]

Falddato er i min optik ikke en helt almindelig krimi….så forventninger om blodige drab, heftige politijagter og skumle skurke i mørke stræder bliver ikke indfriet. Til gengæld er der tale om en utrolig humoristisk krimi/roman der beskriver tilværelsen som den udformer sig for Frederik Jersild, der arbejder som jurist i Fødevarestyrelsen. Et arbejde der består i at udfylde skemaer, lave statistikker, skrive notater og servicere ministre og journalister. Samtidig er der kampen om den bedste plads i det åbne kontorlandskab hvor alle vogter på alle, og så den årlige Falddato. Den dag hvor der skal fyres medarbejdere, dagen hvor skarpretteren svinger sin økse efter 19 dage med angst blandt de ansatte om hvem der ryger denne gang.

Vi oplever hele stemningen gennem Frederik Jersilds analyse af forløbet. Hvordan folk forsøger at gøre sig usynlige i håbet om ikke at blive prikket, eller hvordan de forsøger at køre sig selv i stilling som uundværlig arbejdskraft, og her skys ingen midler.
Jan Thiele (1957) har skrevet en del krimier, bla. serien om detektiven Frants Hjejle hvor der pt er kommet syv bind. Men i denne krimi er det mere den spidse humor om et ministerium og livet i det åbne kontorlandskab, hierakiet, sladderen og magtkampene der fylder. Selve krimidelen er ret lille og mangler nok lidt, da jeg som læser føler den del slutter lidt brat. Men bogen er underholdende og let læselig, passer fint til en efterårsdag i sofaen med teen inden for rækkevidde.

Lån bogen på bibliotek.dk