Det blev sydafrikanske Damon Galgut, der løb med den prestigefyldte Bookerpris.

Allerede inden uddelingen var Damon Galgut med sin udgivelse The Promise bookmakernes favorit til at vinde Bookerprisen ved uddelingen i BBC Broadcasting House’s Radio Theatre.

To gange tidlige har Damon Galgut været nomineret til Bookerprisen og det blev således tredje gang, der blev lykken med forfatterens niende bog The Promise.

Bogen handler om Sydafrikas vej ud af Apartheid og dommerne sagde bl.a. i deres bedømmelse, at bogen var ’en spektakulær demonstration af, hvordan romanen kan få os til at se og tænke på en ny måde’.

Formanden for juryen, Maya Jasanoff, beskriver som en bog, der overraskede dommerne i begyndelsen, men som voksede for hver side.

– Bogen er en gennemtrængende og utroligt velkonstrueret beretning om en hvid sydafrikansk familie, der navigerede i slutningen af ​​Apartheid og dens eftervirkninger, fortæller Maya.

Damon Galgut, der debuterede allerede som 17-årig, var dybt taknemmelig for prisen og sagde i sin takketale:
– Dette har været et fantastisk år for afrikansk forfatterskab, og jeg tager imod denne pris på vegne af alle de historier, der er fortalt og ufortalt, og forfattere, hørt såvel som uhørt, fra det bemærkelsesværdige kontinent, som jeg er en del af. Fortsæt venligst med at lytte til os, for der meget mere i vente.

Med prisen følger 50.000 britiske pund.

Bogen er udkommet på Chatto & Windus, der er ejet af Penguin Random House, men er endnu ikke udkommet på dansk.

Foto: Tolga Akmen/Agence France-Presse — Getty Images