For mig er digte lidt som abstrakte malerier. Det er ikke altid jeg forstår dem, faktisk er det sjældent jeg forstår dem, men det betyder ikke at jeg ikke kan lide digte og abstrakte malerier. Der er noget livsbekræftende i at synke ned i begge dele, alene fordi de er smukke. Skønhed er, for mig, […]

For mig er digte lidt som abstrakte malerier. Det er ikke altid jeg forstår dem, faktisk er det sjældent jeg forstår dem, men det betyder ikke at jeg ikke kan lide digte og abstrakte malerier. Der er noget livsbekræftende i at synke ned i begge dele, alene fordi de er smukke. Skønhed er, for mig, mindst lige så vigtig som forståelsen.

Lene Julskov Krøyer List har med “Filigran & skeletter” skrevet en samling skønne digte. Nogle af dem får jeg noget ud af, og andre gør jeg ikke. Fælles for dem alle er, at de er smukke, også dem jeg ikke forstår, men hvor jeg bare kan nyde hendes leg med sprog og med ord. For hun kan virkelig noget med ord. Digtene er hverken tunge eller tungsindige, og digteren virker ikke specielt tynget af virkeligheden. Jeg fornemmer mere at hun ranker ryggen, ser virkeligheden i øjnene og siger “Jeg er ski’ da ligeglad,” og smiler skævt.

Digtene er insisterende, men samtidig skrevet med en lethed, der understreges af noget så lavpraktisk som den skrifttype der bruges i digtsamlingen. En let rundet skrift i en tynd streg, uden unødvendige krummelurer. På samme måde er digtene lette, runde og uden unødigt fyld. Der er det der skal være, hverken mere eller mindre. Helhedsoplevelsen er en smuk digtsamling med, som jeg opfatter det, parforholdet og den menneskelige relationen i centrum.

Det er umuligt at fremhæve nogle digte fremfor andre, men der var dog alligevel et enkelt jeg bed sig fast. Det illustrerer forfatterens kontrol over sproget, hendes “lette” pen, og evnen til at skrue ord sammen i sætninger der giver mere mening end ordene lægger op til. Digtet hedder “Fangst” og lyder:

‘Der fik jeg dig’
siger du
triumferende
mens du nyder
at jeg spræller
i din hånd

‘Ja’
siger jeg
smilende
mens jeg nænsomt
piller dig fri
af mit net

Jeg var helt solgt da jeg læste det. Med få ord skriver forfatteren en hel roman, ved at koge teksten ned til det vigtigste. Som en kok der laver en god grøntsagsfond ved at koge kraften ud af sine ingredienser, laver Lene Julskov Krøyer List den skønneste ordfond der giver kraft til en rigtig god læseoplevelse.

“Filigran & skeletter” kommer nu op på bogreolen. Og en gang imellem vil jeg tage den frem igen, og så vil jeg læse et digt eller to. Bagefter vil jeg smile saligt, se ud på himlen og tænke “tjah…”. For så er livet slet ikke så tosset endda.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk