Stort tillykke til Fine Gråbøl, der er dette års modtager af Bogforums Debutantpris. Fine Gråbøl modtager prisen for sin debutroman ’Ungeenheden’, der udkom i foråret 2021 på Gads Forlag.

Fine Gråbøl modtog for kort tid siden Bogforums Debutantpris 2021 på Store Scene. Gråbøl modtager prisen for sin samtidsroman Ungeenheden.

Om motivationen for at shortliste Fine Gråbøl fortalte, Gro Frank Rasmussen blandt andet:”Lige så porøs og usikker en virkelighed Gråbøl skildrer, lige så sikkert og præcst skriver hun den frem. Det er overbevisende gjort. Hun kan både bevare det store overblik og gå ret i kødet på sit stof. Romanen er både poetisk og konstaterende, hjerteskærende og kritisk – kompleks med andre ord. Som livet er det.”

I Ungeenheden møder vi Lasse, Marie, Waheed, Sara, Hector og selvfølgelig romanens fortæller selv, der alle er tilknyttet det psykiatriske system. De har alle fået tildelt midlertidigt ophold på det samme bosted i København, og vi følger de unge gennem en lang og varm sommer, hvor både små faste rutiner og store, ubegribelige katastrofer er en fast del af deres fælles dagligdag. De seks karakterer øver sig alle i at leve et helt almindeligt liv – men bare det at sørge for aftensmad og en god nats søvn er enorme opgaver, når man samtidig skal undgå at dø for egen hånd.

Gro Frank Rasmussen fortsatte desuden: ”I Fine Gråbøl, der har dansk litteratur fået en ny, klar, distinkt stemme; en forfatter, som har blik for mennesket og som har sproget til at omfavne det. Stort tillykke med prisen.”

 Stort tillykke til Fine Gråbøl fra Bogmarkedet!