Alle årsager har en konsekvens ….årsag – konsekvens – straf. Sådan siger Michael Moritz i Ulrik Lauritzens debut krimi Flod, og man må i den grad sige, at det er et udsagn kommer til at gælde for rigtig mange af bogens personer. Da der en efterårsdag i 1976, sker et bestialsk mord på Karl Seibech, […]
The post Flod af Ulrik Lauritzen first appeared on Bogrummet.

Alle årsager har en konsekvens ….årsag – konsekvens – straf. Sådan siger Michael Moritz i Ulrik Lauritzens debut krimi Flod, og man må i den grad sige, at det er et udsagn kommer til at gælde for rigtig mange af bogens personer. Da der en efterårsdag i 1976, sker et bestialsk mord på Karl Seibech, en tysker der siden krigen har levet skjult for omverden, bliver det starten på en efterforskning der trækker dystre tråde tilbage til krigen. Der lille øsamfund på kanten af Vesterhavet oplever stormen rulle ind over sig i mere end en forstand. Hemmeligheder kommer frem i dagens lys, og med dem frygten og hadet. Det hele kulminerer samtidig med at øboerne kæmper mod havet og den største stormflod i mands minde.

Ulrik Lauritzen (1978) er uddannet cand.mag. i dansk og psykologi med speciale i argumentation og retorik i konspirationsteorier. Hvilket tydeligt sætter sit præg på bogen. Som Ulrik Lauritzen selv udtaler “To gennemgående temaer i det, der skal ende med at blive en trilogi, danner rammen om mine krimier: psykologi og vores fælles fortid. Hovedpersonen i Flod er socialpsykolog, og historien er en beskrivelse af forbrydelser begået i et splittet samfund i efterdønninger af anden verdenskrig. Jeg har været optaget af lokalsamfundet og i at beskrive de nære relationer fremfor alt for mange overordnede udviklinger. Men så alligevel fylder den store verdenshistorie også noget. I Flod er den især repræsenteret igennem konspirationsteorier om det danske militær og danske myndigheder”.

Det er en velskrevet krimi, hvor jeg som læser bliver plantet på øen. Jeg fornemmer salten i luften og vinden i håret, jeg mærker den lidt tilbageholdende mistillid til fremmede, blikkene der skulende signalere at her skal ikke spørges. Respekten for naturens kræfter og angsten for at det kit som holder øsamfundet sammen skal blive kradset i stykker. En rigtig fin debut, som jeg kun kan anbefale.

Anmeldereksemplar.

 

The post Flod af Ulrik Lauritzen first appeared on Bogrummet.