“Du må godt være kvinde, men behøves det at kunne ses?” Sådan har den finske forfatter Selja Ahava skrevet i sin autofiktion roman, hvor hun har nedskrevet sin tanker og følelser i den periode, hvor hendes mand pludselig en dag efter 10 års ægteskab udbryder, at han altid gerne har villet være en kvinde. Selja […]

“Du må godt være kvinde, men behøves det at kunne ses?”

Sådan har den finske forfatter Selja Ahava skrevet i sin autofiktion roman, hvor hun har nedskrevet sin tanker og følelser i den periode, hvor hendes mand pludselig en dag efter 10 års ægteskab udbryder, at han altid gerne har villet være en kvinde.

Selja Ahava har skrevet sine tanker præcis som de er dukket op i hovedet, og vi følger processen fra da hendes mand siger det ved køkkenbordet, til de skal underskrive skilsmissepapirerne, og hun skal vænne sig til at kalde sin mand, der har fået en brystoperation, går med makeup og håndtasker, skiftet cpr-nummer og nu går under navnet Lili.

Romanen er opbygget med en sideløbende historie, der handler om Columbus’ formodede opdagelse af Indien. Det er smukt kædet sammen som en rejse, der giver os indtrykket af, hvordan Selja Ahavas mands kønsskifte har været en kæmpe rejse med op og nedture for hende. I dag er der stor vægt på, at det skal være acceptabelt at skifte køn – men alt er taget i betragtning til den person, som ønsker kønsskiftet. Hvad med personens pårørende? I denne fortælling bliver det netop belyst, hvordan det er for den pårørende i situationen, at det nok har været svært at give slip og springe ud i skiftet for personen selv, men endnu sværere er det at acceptere for den pårørende.

Det er en rørende fortælling, om hvordan det er at sidde på den anden side, når ens partner indser, at de har levet livet som det forkerte køn. Den frustration, fortvivlelse og vrede, der løber gennem hovedet. Kvinden i fortællingen reagerer ved at rose manden for hans mod, og hun går rundt om køkkenbordet og giver ham et kram. Men kort tid efter da det langsomt begynder at gå op for kvinden, hvad det egentlig er, der sker, så kommer de udløsende tanker. Forfatterens verden braser sammen, og hun stiller spørgsmålet: Kan man sørge over tabet af et menneske, der ikke er død? Det er et dybt og tankevækkende spørgsmål, og det sætter situationen i perspektiv i forhold til, hvad de pårørende må gå i gennem i løbet af sådan et kønsskifte.

God og reflekterende fortælling om et emne, der debatteres om så heftigt endnu.

Lån bogen på biblioteket