Endnu en forfatter har stillet sig frem med kritik af Superlux, mens forfatterforeningen er usikker på om, hvorvidt der er tale om en lovlig virksomhedsoverdragelse.
I kølvandet på Charlotte Berwalds kritik af Superlux, der i høj grad går på manglende udbetaling af royalties i næsten to år og mangelfuld kommunikation, har BogMarkedet modtaget flere henvendelser fra forfattere, der genkender mønsteret.
En af disse er Jesper Riel, der har været på Superlux siden 2019.
Han beskriver Superlux som et fint forlag, og der var ingen problemer med royalties før Hoi kom ind i billedet.
– Mange af os var længe forvirret over den manglende kommunikation og royaltyudbetaling, og der var ikke rigtigt nogen klare udmeldinger omkring noget som helst, fortæller Jesper Riel.
Da hans anden roman, Kuglens skygge, udkom på forlaget havde Jesper Riel tegnet 40 forsider til lydbøger, som var indlæst af Jens Okking, og som forlaget havde købt rettighederne til. For dette blev Riel tilbudt 7.000 kr. i alt.
– Da jeg blev færdig med at tegne dem i august sidste år fik jeg at vide måned til måned, at jeg ikke kunne blive betalt “lige nu”, fordi der skulle være styr på royalties først. Royalties der på ingen måde var styr på. Jeg var også en af dem der aldrig fik royalties, og pengene fra illustrationerne har jeg heller ikke set noget til. Jeg vil tro vi skal tilbage til 2022, før det sidst fungerede ordentligt, mindes forfatteren.
Hele forløbet har overordnet været forvirrende og frustrerende for forfatteren, der over for BogMarkedet bruger udtrykket ‘utryg’ om hele forløbet. Dette blev bekræftet for nyligt.
– Til Fantasy Festival i Esbjerg i september snakkede jeg med flere fra forlaget, og de spurgte interesseret ind til, hvornår jeg sendte manus igen, så vi kunne udgive mit næste projekt i 2025, fortæller Riel og fortsætter:
– Derfor var det også ekstra forvirrende, da de i sidste uge erklærede sig konkurs, og os, der ikke blev håndplukket med videre til Hoi, blev efterladt i et sort vakuum uden nogle konkrete informationer om hvad vi kunne gøre for at få vores bøger, rettigheder, penge eller hvordan vi skulle forholde os fremadrettet.
Opmærksomhedspunkter ved rettighedsoverdragelse
Et af sagens kerner er overflytningen af rettigheder fra Short Stories ApS, som Superlux blev omdøbt til kort inden konkursen, til Hoi Forlag ApS. Omdøbningen skete, så man kunne beholde Superlux som registreret binavn og imprint i Hoi Forlag.
På Dansk Forfatterforenings hjemmeside, skriver man, at man i skrivende stund ikke ved, om der er sket en lovlig virksomhedsoverdragelse fra Short Stories ApS til et andet selskab i Hoi koncernen.
– Vi skriver sådan fordi, at gør man det korrekt, så kan man godt overdrage hele kontraktforhold fra en virksomhed til en anden, men som udgangspunkt skal man enten tage alle kontrakter i samme pulje (forlag eller imprint/forretningsgren) med, eller også skal man indhente udtrykkeligt samtykke fra hver enkelt forfatter til hver enkelt titel til, at det må man godt, skriver Anne Koldbæk, der er jurist i Dansk Forfatterforening, til BogMarkedet. Hun pointerer hertil, at når man overtager hele løbende kontraktforhold, så indtræder man i både rettigheder og forpligtelser i henhold til kontrakten.
Koldbæk fremhæver også, at en ophaver, der er det nye ord for ophavsmand, kan ophæve kontrakten før udløb, hvis forlaget har misligholdt kontraktforholdet i væsentlig grad.
– Det kræver altid en konkret juridisk vurdering af, hvad der er sagt og skrevet og foregået imellem kontraktens parter. Som udgangspunkt er betalingsmisligholdelse som f.eks. forsinket royalty en væsentlig misligholdelse, men misinformation om væsentlige dispositioner kan også udgøre væsentlig misligholdelse.
– Med hensyn til de dispositioner, som Hoi har foretaget i månederne inden konkursen, så er der også nogle regler i konkursloven, som man skal være opmærksom på, hvilket er kurators gebet, fortæller Koldbæk, der samtidig understreger, at man stadig ikke ved tilstrækkeligt for at kunne udtale sig yderligere generelt om sagen.
– Vi kan naturligvis heller ikke udtale os konkret om rådgivningen til de medlemmer vi har fået henvendelser fra i anledning af sagen, slutter juristen.