Nogle gange ville jeg ønske, at jeg var sådan et sirlig menneske, der skrev alle de bogtitler ned, jeg havde læst. På den anden side ville det gøre opgaven med at udvælge fem bøger, jeg ikke glemmer, endnu sværere. Siden min farmor første gang slæbte mig med på biblioteket, har jeg altid læst. Det startede […]
The post Forfatter Pernille Boelskov – Fem bøger jeg ikke glemmer first appeared on Bogrummet.

Nogle gange ville jeg ønske, at jeg var sådan et sirlig menneske, der skrev alle de bogtitler ned, jeg havde læst.
På den anden side ville det gøre opgaven med at udvælge fem bøger, jeg ikke glemmer, endnu sværere. Siden min farmor første gang slæbte mig med på biblioteket, har jeg altid læst. Det startede med børnebøger som lydbøger på min farmors gamle kassettebåndoptager, blev til den skræmmende Sherlock Holmes-historie Baskervilles Hund og Mysteriet Om-bøgerne af De Fem-bøgernes forfatter Enid Blyton.
Senere kastede jeg min kærlighed på Michael Strunges digte og på Generation X-forfatteren Douglas Coupland.

Men det er nu alligevel ikke blandt de fem bøger, jeg ikke glemmer. De er:

 

 

1. Kældermennesket af Dostojevskij

Det var den første bog, der for alvor brændte sig fast i mit teenage-hjerte. Jeg læste den igen og igen, mens jeg gik i gymnasiet – og har faktisk ikke turde læse den siden af frygt for at ødelægge min oplevelse af værket fra dengang.

Læs en anmeldelse af bogen på Bogrummet.

 

 

 

2. Mænd, der hader kvinder af Stieg Larsson

Med den bog gik det op for mig, at krimigenren også kan noget helt særligt. Nemlig fortælle en masse om vores samfund og samfundets strukturer ud over “bare” at svælge i bestialske detaljer og bloddrypperi.

Læs en anmeldelse af bogen på Bogrummet.

 

 

 

 

3. Mordet i Orientekspressen af Agatha Christie

Nogenlunde samtidig med Stieg Larssons bøger begyndte jeg at læse Agatha Christie, og jeg faldt for de engelske krimiers fine kombination af idyl og hemmelighedskræmmeri. Mordet i Orientekspressen har stadig nogle af de allerbedste spor, der kan være i en krimi, synes jeg.

Mænd, der hader kvinder og Mordet i Orientekspressen var de to bøger, der gav mig lyst til at selv at skrive krimier.

 

 

4. Frihed/Korrektioner af Jonathan Franzen

Selvom jeg selv skriver krimier, læser jeg også en del andet end krimier. Den fjerde bog, jeg ikke glemmer, må derfor være en af Jonathan Franzen – og her kommer jeg altså til at snyde lidt, for jeg kan simpelthen ikke vælge mellem Frihed og Korrektioner. Jeg ved bare, at Franzen er helt utrolig god til at fortælle om mennesker, familier og deres interaktioner.

Læs anmeldelser af bøgerne på Bogrummet.

 

 

5. Ud og stjæle heste af Per Petterson

Den sidste af mine svært udvalgte fem bøger, jeg ikke glemmer, må blive Ud og stjæle heste af Per Petterson. Hans afdæmpede stil og flotte fortælling om fortid og nutid er sådan en bog, jeg ved, at jeg kommer til at læse mange gange fremover. Den handler egentligt “bare” om en 67-årig mand, der flytter langt ud i de norske skove. Men langsomt og så fint viser den sig at handle om meget mere og trækker bl.a. tråde til Anden Verdenskrig.

Læs en anmeldelse af bogen på Bogrummet.

_____________________________________________________________________________________________________

Om Pernille Boelskov:

Pernille Boelskov er forfatter og skriver bornholmerkrimier. Hendes ambition er at skrive krimier, hvis plot er så viklet ind i de bornholmske særpræg, at de ikke kan foregå andre steder end på klippeøen.

I 2020 udgav hun Brudzonen, som er tredje selvstændige bind i serien af bornholmerkrimier om præsten Agnethe Bohn og efterforskeren Lars Bohn Hansen.

Hun debuterede med Granitgraven i 2015, hvor en ung mand findes myrdet i et nedlagt granitbrud. I 2017 fulgte andet bind i serien, Bornholmerdybet, der indledes med et mord ombord på en af bornholmerfærgerne.

Pernille Boelskov udgiver på forlaget 4. til venstre. Læs mere om hendes krimier på www.pernilleboelskov.dk og få en gratis novelle fra serien om Agnethe og Lars.

 

Læs anmeldelser af Pernille Boelskovs bøger på Bogrummet.

Foto: Martin Thaulow/Mette Munch

___________________________________________________________________________________________________

 

 

The post Forfatter Pernille Boelskov – Fem bøger jeg ikke glemmer first appeared on Bogrummet.