Skrivementor Charlotte Heje Haase har udgivet en skriveplanner, der kan hjælpe forfattere i forhold til struktur og inspiration.

Charlotte Heje Haase driver hjemmesiderne bareskriv.dk og klubbareskriv.dk, hvor man som forfatterspire eller mere erfaren kan boltre sig i skrivetips, rådgivning og inspireres igennem andre forfatters oplevelser. Nu har hun udgivet en skriveplanner, der bl.a. skal hjælpe skrivende med at få prioriteret skrivningen i hverdagen.

Charlotte Heje Haase startede selv tidligt med at skrive og hurtigt blev det hendes levevej.

– Jeg har altid skrevet. I gymnasiet var det sorte anonyme digte til skolebladet, og på universitetet var det personlige essays, der blev udgivet. Min første udgivelse var oprindelig en blog, og så blev jeg headhuntet til at skrive klummer for Femina og Urban, fortæller Charlotte, der i dag har udgivet fem bøger og været initiativtager, skrivementor og redaktør på en antologi om sorg og en antologi om mødet med hjernetumor.

Charlotte har altid været interesseret i psykologi og var i en årgang redaktionschef på magasinet Psykologi og for Charlotte har det at skrive haft en nærmest terapeutisk effekt.

– Jeg startede med at skrive for at finde en måde at være i verden på. Jeg var signalstærk, følsom og introvert. Ofte følte jeg mig forkert og uforløst, men gennem teksterne, blev min stemme hørt, og jeg havde en helt fantastisk frihed til at udtrykke mig og indtage min plads i verden. På en måde der forekom mig let og ægte, fortæller Charlotte og tænker tilbage på den gang hun startede med at skrive.

– At skrive var i starten  ren overlevelse og en længsel efter at skabe mig kreativt og som menneske. Det startede som dagbog og endte med, at når jeg endte personlige refleksioner i tekster, så blev jeg gang på gang  positivt overrasket over den genklang, det skabte. At jeg faktisk ikke var alene med de tanker, jeg gik med. Den usikkerhed og de drømme. Det gjorde noget for mig at have samtaler med mig selv på papiret, at forbedre det og så dele historier med verden

I dag lever Charlotte af at hjælpe folk med at skrive eller podcaste og de erfaringer hun har gjort sig som mentor og forfatter, tager hun med i sin coaching og den nye planner.

– Jeg vil gerne give videre, at vi alle har en vigtig stemme og historier at fortælle. At hvis man har en længsel efter at skrive og en forfatterdrøm, så skal man ruske sig vågen ved at skrive et ord ad gangen og give lidt slip på at vide, hvad det skal i første omgang. Mange bliver så fokuserede på resultatet og kvaliteten fra første sætning, at det er svært at nå ind til et flow, og det man i virkeligheden gerne vil sige. Så bliver skrivningen unødvendig hård eller man udsætter den. Men det behøver ikke være slidsomt, det kan faktisk være sjovt og givende under skrivningen, forklarer Charlotte.

Selve formålet med den nye udgivelse er, at give forfattere værktøjer til at få skrivningen ind i hverdagen, hvilket er en udfordring hun tit møder hos dem hun snakker med om at skrive.

– Folk er overbeviste om, at de ikke har tid til at skrive, og de er bange for, at de ikke har talent nok, eller at hvis de virkelig dedikerer sig, at de så opdager, at de ikke har noget at sige, fantasi eller vedholdenheden til at skrive en bog. Og hvad hvis det ikke bliver udgivet?

– Men intet er nogensinde spildt, og mit formål med Skab dit bedste skriveår – Skriveplanner er at hjælpe forfattere med at prioritere skrivningen i en travl hverdag. Og ikke på bekostning af en selv, men på en selvkærlig måde, hvor man husker at fejre de små skridt og få øje på, hvorfor man skriver, og hvad der er nok.

Bogen bygger på Charlottes erfaringer med at hjælpe skrivende til kreative gennembrud og på hendes interviews med forfattere i podcasten Forfatterhjørnet, hvor hun spørger, hvad det sværeste ved at få skrevet er, og hvad de selv gør for at komme i mål.

– Jeg har i mange år studeret, hvordan man succesfuldt får implementeret nye vaner i ens hverdag og kommer i mål. Det handler blandt andet om at fokusere på processen – altså skrivningen fremfor udgivelsesfesten. Og det har påvirket de øvelser, refleksioner og elementer bogen har fået med for at kunne støtte i at overvinde skriveblokering, modstand og følelsen af at være overvældet, forklarer Charlotte og kommer ind på noget af det hun møder oftest hos skrivende.

– Folk siger ofte, at de ikke har tid til at skrive en bog – samtidig med at det er deres største drøm. Mange venter forgæves på den dag, de har mere tid, overskud, børnene er flyttet hjemmefra, de ved mere, har flere penge, et eget kontor osv. Men hvad hvis du ved nok, og kan starte nu? Skriveplanneren er skrivevenlig og støtter til at gøre skriveprocessen overskuelig og dele den op i måneds mål og så opgaver helt ned på ugebasis, beretter Charlotte og fortæller om endnu en problem hun ofte støder på.

– Mange forfattere har konstant dårlig samvittighed over ikke at få skrevet. Og når de så endelig skriver, så slår mange sig i hovedet over, at det ikke er godt nok. Hvad er det for en måde at behandle sig selv på? Så jeg peger også på, at man skal sætte overskuelige mål og være realistisk og fejre, når man gør det, man sagde, man ville gøre. Så man opbygger sin skrivemuskel og begynder at glæde sig til den næste afsatte tid ved skrivebordet.

Charlotte er glad for at hjælpe skrivende med at få historierne fortalt, da hun ser historien og fortællinger som noget af det vigtigste vi har.

– Fortællinger er et af vores stærkeste værktøjer til at videregive information, skabe empati og ændre os selv, vores kultur og verden. Jeg elsker at motivere håbefulde forfattere til at gribe pennen eller tastaturet og få skrevet. For vi har brug for forskellige stemmer og historier. Og hvis man har en længsel efter at skrive, så skylder man sig selv og verden at give det en chance og dedikere sig, slutter Charlotte.

Bogen udgives på eget forlag og udkom d. 1. december. Udover bogen har Charlotte skabt podcasten Skab dit bedste skriveår, som er lavet til at støtte brugen af skriveplanneren.
???No_Image???