Kristoffer Flakstad


De ukendte litteraturpriser

Nordisk Råds Litteraturpris, De Gyldne Laurbær og Debutantprisen. Visse priser og hæderslegater til danske forfattere får så meget opmærksomhed, at selv personer langt uden for bogbranchen og de litterære miljøer kender dem. Men der findes også adskillige priser, som kun de færreste har hørt om, og som pressen sjældent beskæftiger sig med. BogMarkedet har set nærmere på nogle af dem. Foto: iStock

Læs mere

Storytel Original: ”Vores ambitioner er større end de danske forlags.”

For nogle uger siden bragte BogMarkedet en artikel, hvor Dansk Forfatterforening retter en kritik af især forlagskontrakterne hos Storytel i forbindelse med deres nye serie-koncept Storytel Original. Søren Brinch Vestergaard, Head of Content & Creative hos Mofibo Books & Storytel svarer her på kritikken og fortæller om fremtidsvisionerne – og om det, han i forbindelse med lydbøger kalder ’en lille sorg’.

Læs mere

Hvem bliver ny direktør på Gyldendal?

ANALYSE: Forlagsbranchens ubestridte toppost, stillingen som adm. direktør i Gyldendal A/S er blevet ledig, efter Stig Andersen har meddelt, at han går på pension. BogMarkedet har set nærmere på nogle af de navne, der kunne tænkes at være kandidater til at overtage roret i Klareboderne.

Læs mere

Synger biografi-genren på sidste vers?

Efteråret er over os, og traditionen tro vælter det ud med biografier om berømte, kendte – og nogle, der måske engang var det. Flere forlag, også helt nye, satser stort på udgivelse af biografier – men er der et vedvarende marked for genren? Er konkurrencen ikke blevet for stor? Og er der efterhånden flere personligheder tilbage at skrive om? BogMarkedet har talt med Olav Skaaning Andersen fra det nystartede forlag Momenta og med Kim Hundevadt fra JP/Politikens Forlag.

Læs mere

Hvad vil Storytel i Tyrkiet og Bulgarien? 

Storytel, der indtil nu primært har opereret i det nordvestlige Europa, kunne for få dage siden afsløre, at selskabet går ind på både det islandske, bulgarske og tyrkiske marked. Hvorfor netop der? Og hvor langt ud i verden vil Storytel egentlig? BogMarkedet har snakket med CCO Morten Strunge om ekspansionen. 

Læs mere

DR er omsider igen vild med bøger

’Vild med bøger’ hedder DR K’s nye litteraturmagasin, som fra denne uge vil sætte fokus på bøgernes verden og glæden ved at læse. Hvilke forventninger har DR til programmet? Og er det ikke lige lovlig poppet, at der skal en kendt person i studiet hver uge for at snakke om sin læseoplevelse? BogMarkedet har talt med vært Flemming Møldrup og formanden for Dansk Forfatterforening Morten Visby. Foto: Bjarne Bergius Hermansen

Læs mere

Podcasts – forlagenes nye ven?

Gyldendal har som landets første forlag hyret en podcast-redaktør. Hvorfor? Hvad er det, der gør, at podcasts rykker nu – og hvad kan branchen bruge podcasts til? BogMarkedet har talt med digital marketingschef på Gyldendal Thomas Broge-Starck og med digital rådgiver Astrid Haug.

Læs mere

Venter det kinesiske marked forude?

Forlaget Alvilda, der udgiver børne- og ungdomsbøger, har været på bogmesse i Kina – Beijing BookFair 2017. Er Kina et marked, der er værd at satse på? Eller er det kulturelt og geografisk for langt væk til, at det er profitabelt at forsøge sig med for mindre og mellemstore forlag? BogMarkedet har talt med Alvildas foreign rights-ansvarlige, Amalie Karnøe, om erfaringerne fra messen og den kinesiske fremtid.

Læs mere

Skal undervisningsforlagene være bekymrede?

Landets udgivere af læremidler oplever stor konkurrence om de samme kunder. Der har generelt været en god økonomi i at udgive undervisningsmateriale, men digital omstilling og politiske beslutninger om besparelser ligger som en mørk sky i horisonten og kan true især de mindre forlag. BogMarkedet har talt med direktør i Danske Forlag, Christine Bødtcher-Hansen, og Hanne Salomonsen, direktør for Gyldendal Uddannelse. Foto: iStock

Læs mere

Kritisk, at Den Store Danske lukker

Gyldendal har besluttet at lukke Denstoredanske.dk – webudgaven af Den Store Danske Encyklopædi. Kan vi danskere klare os uden? Og er det kulturelle fyrtårn, som Gyldendal altid har været, ved at smuldre med først lukningen af Kritik og nu Den Store Danske? BogMarkedet har talt med professor på RUC Lasse Horne Kjældgaard og litteraturkritiker og forstander på Johan Borups Højskole, Bjørn Bredal. Foto: iStock.

Læs mere

Hvordan ser branchen på JP/Politikens Forlags opkøb?

JP/Politikens Forlag har opkøbt C&K Forlag og Hr. Ferdinand. Er det godt, når de store fisk spiser de små? Og kan vi ende med at have blot tre til fire store forlag i Danmark? BogMarkedet.dk har talt med Danske Forlag og et af de mellemstore danske forlag, Modtryk. Foto: Politikens Forlag

Læs mere

Hvad er baggrunden for L&R’s nye imprint Storyhouse?

For få måneder siden blev det offentliggjort, at Ole Sønnichsen forlader Carlsen for at starte det nye imprint Storyhouse op under L&R. Siden har der været stille omkring det nye forlag – men hvad er tankerne bag? Hvilke genrer satser Storyhouse på? Og hvorfor forlod Ole Sønnichsen det Carlsen, han succesfuldt var i fuld gang med at genopbygge? BogMarkedet har fanget Sønnichsen til en snak.

Læs mere

En ulykkelig sag for hele branchen  

For få dage siden kom det frem i dagspressen, at forlaget Tiderne Skifter har undladt at betale royalties til en række udenlandske forfattere – ifølge den tidligere ejer og direktør Claus Clausen pga. systemfejl. Gyldendal, der opkøbte Tiderne Skifter i 2016, har set sig økonomisk nødsaget til at fyre de tre medarbejdere på Tiderne Skifter, mens man er gået i gang med at rydde op efter, det, der ifølge Gyldendal, gælder manglende udbetalinger på over 6 mio. kr. Hvordan ser Dansk Forfatterforening og Danske Forlag på sagen? Er der tale om en enlig svale? Og hvilke konsekvenser vil sagen få for branchen? 

Læs mere

Nyt håb til de forfattere, der får et ”nej tak”

Direktør Eva Götzsche fra EgoLibris har udviklet et nyt forlagskoncept ved navn Unite & Write, der går i luften om få dage. I samarbejde med flere etablerede forlag, herunder Saga, Lindhardt og Ringhofs digitale forlag, er åndstanken at støtte forfatterspirer og udbrede læselyst. Hvorfor? Og hvordan? BogMarkedet stiller her skarpt på det nye koncept. Foto: Camilla Hey

Læs mere

Nyt forlag kalder sig et udgiverkollektiv

Forlaget Fredag er det nyeste skud på forlagsstammen og vidner om, at udgivelse af smal litteratur har vind i sejlene. Den første roman, Line Kjeldsen Jensens 'Hver dag starter det forfra', har allerede fået stor opmærksomhed i dagspressen – så hvad er næste skridt? Og hvilke ambitioner har folkene bag forlaget? BogMarkedet har interviewet talskvinde Betty Frank Simonsen.

Læs mere

Bøger & Papir slået sammen med Bog & Idé

28 butikker i kæden Bøger & Papir er dette forår blevet til Bog & idé-butikker. Dermed har Bog & idé yderligere cementeret positionen som Danmarks største boghandlerkæde med nu 122 butikker. Hvilke konsekvenser vil sammenlægningen få? Hvordan ser Index Retail på fremtiden? BogMarkedet har talt med markedschef i Indeks Retail A/S Anders Dahl Iversen.

Læs mere

Nye forlagstanker på Vesterbro

På Byens Forlag i København er redaktørerne også cafémedarbejdere og boghandlere. Her kan man få læst et digt op til 10 kr. – og mødelokaler og kontorer er afskaffet. Stifter og direktør Thomas Aagaard Skovmand ønsker åbenhed og kreativitet. Han insisterer på at møde både forfattere og læsere i øjenhøjde. BogMarkedet har været en tur i Istedgade for at høre mere om forlaget, der lever af at tænke ud af boksen og gerne vil være en del af byen. 

Læs mere

Når reality-stjerner og SoMe-folk bliver forfattere

Gustav Salinas, Linse Kessler, Fie Laursen, Marcus & Martinus. Reality-stjerner, SoMe-folk og unge popstjerner fylder stadig mere på den litterære scene. Er det et knæfald for den seriøse litteratur? Og prøver forlagene ikke blot at score nogle hurtige penge på ansigter, der i forvejen er kendte fra tv og nettet? BogMarkedet har interivewet forlagsdirektør for nonfiktion på JP/Politikens Forlag, Kim Hundevadt.

Læs mere

Fire norske forlag får kæmpebod for karteldannelse. Kan det samme ske i Danmark?

Forlagene Aschehoug, Cappelen Damm, Gyldendal og Schibsted er tilsammen idømt en bod på 32 mio. norske kroner for at bryde konkurrencereglerne. Kan noget lignende ske i Danmark? BogMarkedet har bedt Danske Forlag om at kommentere den opsigtsvækkende sag.

Læs mere

Hvad vil L&R bruge det pæne årsresultat til?

Forlagshuset Lindhardt og Ringhof kom ud af 2016 med et overskud før skat på 11,3 mio. kr. ud af en nettoomsætning på 329,5 mio. kr. Det er et af forlagets bedste resultater, og omsætningen voksede i forhold til 2015 i et ellers vigende marked. Hvordan er det lykkedes? Og hvad er forlagets fremtidsvisioner nu? BogMarkedet har interviewet adm. direktør Lars Boesgaard.

Læs mere

Dansk Forfatterforening: eReolen og de store forlag bør lytte til os

Forfatterforeningen ser sig som en tredje part i forhandlingerne mellem eReolen og de forlag, der står uden for en aftale. “Vi har konkrete løsninger, der kan sikre en stabil fremtid”, siger næstformand Morten Visby og bekræfter i dette interview med BogMarkedet, at foreningen gerne vil være brobygger mellem de stridende parter.

Læs mere

Noget om Sigurd Hartkorn Plaetner

Forfatteren Sigurd Hartkorn Plaetner er gået utraditionelle veje og har skabt podcasten ’Noget om Emma’. Her interviewer han sin egen hovedperson fra debutromanen ’Noget om Vitus’. Projektet er blevet realiseret i et samarbejde med Prxjects by Mercedes Benz. BogMarkedet mødtes med Sigurd Hartkorn Plaetner til en snak om at blande dokumentar og fiktion, om værdibaserede partnerskaber med et firma – og om nye, digitale tider i bogbranchen.

Læs mere

Bogbloggerne er for alvor på vej ind i varmen

Det er nye (medie)tider i den danske bogbranche. Dagbladene skærer fortsat ned i antallet af anmeldelser – og forlagene er i stigende grad begyndt at se sig om efter alternative PR-kanaler. Er der grund til bekymring? Og hvad stiller man op, når aviserne mister fodfæste? BogMarkedet har snakket med pressechef på JP/Politikens Forlag Camilla Høy om anmeldere, bloggere og sociale medier.

Læs mere

Sådan reagerer konkurrenterne på Storytels køb af People’s Press.

Hvad siger de nærmeste konkurrenter i branchen til salget af People’s Press? Frygter man opkøbet? Eller er det ligefrem en fordel? BogMarkedet har talt med L&R og JP/Politikens Forlag.

Læs mere

Derfor vil Gyldendal Uddannelse ikke samarbejde med Lix

Distributionsplatformen Lix tilbyder sine kunder digitale læremidler og samarbejder med en række danske såvel som udenlandske forlag. Flere forlag, herunder Gyldendal, har dog bekendtgjort, at de ikke ønsker at arbejde sammen med Lix, som i forrige uge var ude i pressen for at fortælle, at man nu vil søge mod udenlandske markeder. I dette interview med BogMarkedet forklarer Hanne Salomonsen, direktør for Gyldendal Uddannelse, hvorfor landets største forlag ikke ønsker et samarbejde med Lix.

Læs mere