LitteraturNu.dk


Smerte er tegn på, at du vokser: Anmeldelse af Hummerens skjold af Caroline Albertine Minor

Hummerens skjold slår på flere måder et noget større brød op end Minors forrige bog, novellesamlingen Velsignelser. Både hvad angår sprog, karaktergalleri og struktur. Velsignelser var en florlet bog, præcis og dybt rørende. Den føltes som en bog helt uden […]
The post Smerte er tegn på, at du vokser: Anmeldelse af Hummerens skjold af Caroline Albertine Minor appeared first on LitteraturNu.

Læs mere

Til mørket – om Astrid Ehrencron-Kidde

På tærsklen til en kølig årstid, aftenerne allerede med et andet mørke i kanten og alt det udmattet grønne klar til at visne, kan en samling ensomme eventyr nærmest virke perfekt synonyme med de kommende skumringer. Astrid Ehrencron-Kidde skrev den […]
The post Til mørket – om Astrid Ehrencron-Kidde appeared first on LitteraturNu.

Læs mere

33 timer i Narnia

Under corona-nedlukningen tog jeg en tur tilbage til Narnia. At rejse på lydbølger med C.S. Lewis og møde alle de gamle fantasivenner igen på originalsproget var en oplevelse, der slog den aflyste flyferie med adskillige enhjørninglængder. Her et par nedslag […]
The post 33 timer i Narnia appeared first on LitteraturNu.

Læs mere

En chat om Kristian Byskovs Græsset 

Vi har haft en samtale om Kristian Byskovs nye sci-fi roman Græsset. Vi fik snakket om fremtidsdystopier og alnaturen som hævner-motivet, om pseudo-personer, hukommelsestab og konsekvens og inkonsekvens i plotforløb. Bogens sprogdragt kom vi også omkring, herunder hånddukke-replikker, høj stil […]
The post En chat om Kristian Byskovs Græsset  appeared first on LitteraturNu.

Læs mere

Robert Walser skriver nådesløs og blid samfundskritik

Ved siden af ethvert driftigt samfund står en såkaldt tosse og forundres. Den brillante schweizer Robert Walser (1878 – 1956) forærer læseren tossens linse. Hans forfatterskab virker terminalt distanceret fra menneskearten, men samtidig henført kærligt. Det er en sælsom blanding […]
The post Robert Walser skriver nådesløs og blid samfundskritik appeared first on LitteraturNu.

Læs mere

Modstanden taler

Juni er varm i år, den syder af sorg og tæsk og raseriet, der stadig og altid er benzin under vores afsindige diskriminationsverden. Det er handlingens tid, frem for alt er det tiden til at være synlig og kompromisløs, men […]
The post Modstanden taler appeared first on LitteraturNu.

Læs mere

‘EN FRYD FOR FORENINGEN’ anmeldelse: Mageløs tobak og svømning i ny dansk oversættelse

I en sydtysk småby under Weimarrepublikken bruser blodet i Gustl og Frieda. ‘En roman om rygning, sport, kærlighed og handel’ hedder undertitlen, men faktisk plimrer samtlige af menneskets tangenter i denne gakkede og dødsensalvorlige fortælling fra en spinkel fredstid før […]
The post ‘EN FRYD FOR FORENINGEN’ anmeldelse: Mageløs tobak og svømning i ny dansk oversættelse appeared first on LitteraturNu.

Læs mere

‘HAVET / Ars Topiaria’ anmeldelse: Et flabet ‘vi’ fortæller om tremastede skonnerter og tranlamper.

Lars Frosts HAVET er eklektisk-elegant søfartsromantik. Jeg indtog bogen småklukkende og skævtsmilende og lod mig hensætte til en svunden nautisk storhedstid, da der var rigtige sømænd M/K til; fordrukne, forliste, horende sømænd, til de store eventyrs tid da narhvalstænder var enhjørningehorn… […]
The post ‘HAVET / Ars Topiaria’ anmeldelse: Et flabet ‘vi’ fortæller om tremastede skonnerter og tranlamper. Og pludselig ringer telefonen. appeared first on LitteraturNu.

Læs mere

En uforløst mund

Morten Chemnitz skriver forsagtheden frem. Der er tysthed, og der er apati. Sætningerne dirrer klart i al deres skønhed, men det kan alligevel være svært at fastholde opmærksomheden. I Hindre er kroppen flænget, i smerte, og hjertets vægt er ”et […]
The post En uforløst mund appeared first on LitteraturNu.

Læs mere

Gennem mandens øjne – Liv Nimand Duvå ROSENREGLEN

En fortælling om overgreb, krænkelse og psykisk sygdom. Det maskuline blik er det, der er voldeligt og det, som æder sig gennem hovedpersonens krop i Liv Nimand Duvås nye roman.
The post Gennem mandens øjne – Liv Nimand Duvå ROSENREGLEN appeared first on LitteraturNu.

Læs mere

Virkeligheden, udvidet – Kristín Eiríksdóttir ELIN, DIVERSE

I Eiríksdóttirs roman udfoldes to ensomme kvinders historie. Den egentlige kilde til deres ensomhed er også kilden til deres kraft: Evnen til at skabe nye virkeligheder.
The post Virkeligheden, udvidet – Kristín Eiríksdóttir ELIN, DIVERSE appeared first on LitteraturNu.

Læs mere

Solmodne forfatterskolefigner

Endnu en årgang har taget afgang fra Forfatterskolen. Men inden da har de efterladt sig et stærkt aftryk i skikkelse af årets afgangsantologi, hvis tekster sætter sig i kroppen som en forelskelse. De bjergtager, ophidser, overrasker.
The post Solmodne forfatterskolefigner appeared first on LitteraturNu.

Læs mere

Noveller til tiden før jorden (måske) går under – Lauren Groff FLORIDA

Lauren Groff skriver elegante og tankevækkende noveller om den amerikanske kernefamilies tilstand i klimaforandringernes tid. En orkan rejste sig over Det Caribiske Hav, men kun spidserne af den strejfede kysten. Alligevel skurrede kamfertræets grene mod bilens tag, mens vinden hvinede, […]
The post Noveller til tiden før jorden (måske) går under – Lauren Groff FLORIDA appeared first on LitteraturNu.

Læs mere

Apokalypsens stille indtog – László Krasznahorkai SATANTANGO

Snart nærmer katastrofen sig, snart fjerner den sig igen. Den ungarske forfatter László Krasznahorkais forrygende debutroman er en infernalsk dans med apokalypsen.
The post Apokalypsens stille indtog – László Krasznahorkai SATANTANGO appeared first on LitteraturNu.

Læs mere

En kærlighedserklæring til modbydeligheden – Kristen Roupenian KATTEMENNESKE OG ANDRE FORTÆLLINGER

Vælger du at drage ind i Roupeninans univers, skal du tackle det instinktive fight-or-flight-mode, der opstår, når du skal gøre op med dig selv, om du er klar på novellernes dystre historier og mørke sandheder.
The post En kærlighedserklæring til modbydeligheden – Kristen Roupenian KATTEMENNESKE OG ANDRE FORTÆLLINGER appeared first on LitteraturNu.

Læs mere

‘Der blev åbent om hjertet’ – Peter Seeberg VED HAVET

Seeberg strør mikroskopiske, lydtomme implosioner i sine sætninger, sammentrækninger og barheder som åbne vidder, som alt det stumme imellem os. En bog hvis tyste lys og mellemrum får én til at gispe.
The post ‘Der blev åbent om hjertet’ – Peter Seeberg VED HAVET appeared first on LitteraturNu.

Læs mere

Brøl til friheden – Agnes Henningsen LET GANG PÅ JORDEN / LETSINDIGHEDENS GAVE

At læse Agnes Henningsens erindringer er at blive slugt af en andens liv, det livs tid og ikke mindst: dets sprog. Henningsens fortælling er danmarkshistorie båret frem af en betagende egenhed.
The post Brøl til friheden – Agnes Henningsen LET GANG PÅ JORDEN / LETSINDIGHEDENS GAVE appeared first on LitteraturNu.

Læs mere

En farkrops forfald – Édouard Louis HVEM SLOG MIN FAR IHJEL

Med sin tredje roman, der også er en form for opfølger på debutværket, breder Édouard Louis blikket ud til ikke blot at lægge sig på det enkelte individ, men anskue hele samfundet.
The post En farkrops forfald – Édouard Louis HVEM SLOG MIN FAR IHJEL appeared first on LitteraturNu.

Læs mere

Dating i goldt digitalt kaos – Sophia Handler FE

FE er den antiklimatiske fortælling om den virtuelle forførelse og den rammer dér, hvor det gør ondt. Det er en gold beskrivelse af den digitale datingverdens virkelighed, som efterlader plads til refleksion.
The post Dating i goldt digitalt kaos – Sophia Handler FE appeared first on LitteraturNu.

Læs mere

‘Red det du holder af’ – Jonathan Franzen VED ENDEN AF VERDENS ENDE

I en lidt for ujævn essaysamling leverer Franzen uortodokse, men stærke indblik i en natur, der lider på skyggesiden af klimakampen. Bogen byder desværre på mere sortsyn end klarsyn.
The post ‘Red det du holder af’ – Jonathan Franzen VED ENDEN AF VERDENS ENDE appeared first on LitteraturNu.

Læs mere

Universet beskriver sig selv – Inger Christensen ESSAYS

Med ESSAYS er Inger Christensens essays udkommet i en flot, ny-kurateret samling, der stadig formår at fortælle os noget om verden, sproget og kriserne.
The post Universet beskriver sig selv – Inger Christensen ESSAYS appeared first on LitteraturNu.

Læs mere

Deadpan Kafka-superlight til den ukritiske fantast – Samanta Schweblin FUGLE I MUNDEN

Stor billedrigdom og et galleri af voldsmænd, enspændere og all-round originaler bindes sammen i et præcist, køligt sprog. Sjovt, weird, men kun sjældent vedkommende.
The post Deadpan Kafka-superlight til den ukritiske fantast – Samanta Schweblin FUGLE I MUNDEN appeared first on LitteraturNu.

Læs mere

Når fisse er kærlighed og alt er, som det plejer – Michel Houellebecq SEROTONIN

Houellebecqs nyeste roman handler om kærlighed. Det virker nyskabende for en forfatter, der er kendt for at provokere med sine apatisk-agressive mandefigurer. Men i virkeligheden er det den samme grundidé som for femogtyve år siden.
The post Når fisse er kærlighed og alt er, som det plejer – Michel Houellebecq SEROTONIN appeared first on LitteraturNu.

Læs mere

Om læseheste og hekse – Siri Hustvedt MINDER OM FREMTIDEN

Hustvedt reflekterer over tid, selv og erindring og tager livtag med fordomme om kvinders intellektuelle evner. Medrivende læsning og et ambitiøst projekt – med en lidt flad slutning.
The post Om læseheste og hekse – Siri Hustvedt MINDER OM FREMTIDEN appeared first on LitteraturNu.

Læs mere

Afrikas stjerne – Thomas Boberg AFRICANA

Er jeg ligeglad med Afrika, spurgte jeg mig selv, da jeg påbegyndte klodsen AFRICANA. Svaret er et rungende nej, viser det sig, for romanen suger mig ind i det brutale kontinent.
The post Afrikas stjerne – Thomas Boberg AFRICANA appeared first on LitteraturNu.

Læs mere