Jan M. Johansen


Argumentet i en krum verden

Hvorfor beskæftiger travle mennesker sig med et så langsomt medie som bøger – endda skriver dem? Vi har spurgt tre markante meningsmennesker.

Læs mere

Relevant for andet end gamle damer

Er skræk og gys mere end sjov og ballade? Hvis formidlingen holder, så er alt spændende og tankevækkende. Bibliotekar Jan M. Johansen rapporterer fra den netop overståede festival Skrækfest.

Læs mere

Gyset er tilbage

Litteraturfestivaler pibler frem i flere danske byer, hvor de siver sammen med by- og erhvervslivet som events i oplevelsesøkonomien. Nu er turen kommet til gysergenren.

Læs mere

Det knap så alsidige bibliotek

Vejen til bibliotekernes hylder går ofte gennem den eftertragtede lektørudtalelse. Men ikke alle bøger bliver velsignet med den. Hvorfor?

Læs mere

Biblioteket til debat

Den liberale tænkegang CEPOS har set med kritiske øjne på folkebibliotekerne ved flere lejligheder. Debat er livsnæring for samfundet, men tænketankens argumenter er besværlige at danse med, mener flere.

Læs mere

Billedbøgernes kvaler

Billedbøger til børn lever deres eget liv. BogMarkedet tager temperaturen.

Læs mere

Biblioteksloven og Det Bibliotekspolitiske Topmøde 2018

Hvert år afholdes der det Bibliotekspolitiske Topmøde. I år var Herning vært for godt og vel 450 biblioteksfolk, politikere, leverandører og andre interessenter, der over to dage lyttede til oplæg, netværkede, mødte leverandører og ikke mindst debatterede biblioteksloven.

Læs mere

Litteraturens rolle på bibliotekerne


Bibliotekerne får ofte skudt i skoene, at de ikke kun køber forkert ind, men også gør for lidt for det smalle, for lyrikken, for klassikerne, for den gode litteratur osv. osv. Den kritik gik for nyligt igen på Dansk Forfatterforenings konference om litteraturens rolle på bibliotekerne.

Læs mere

Bibliotekerne er i høj kurs

Der tales en del om den påståede krise i det danske biblioteksvæsen. Men er det i virkeligheden så slemt, som det gøres til? Det korte svar er et klart nej.

Læs mere

Gratis Børnebøger

Februar byder vanen tro på et fantastisk formidlingstiltag, når det gælder om at inspirere de yngste til at læse, nemlig ’Gratis Børnebøger’.

Læs mere

Automatiseret materielvalg: Valg +

Det er nok ikke gået nogens næse forbi, at biblioteksvæsnet siden kommunalreformen i 2007 har ændret sig en del. Der er kommet færre biblioteker, bogbusserne synger på sidste vers, mens digitaliseringen har vundet indpas for alvor, og der udlånes færre bøger end tidligere. Det smitter alt sammen af på bibliotekernes indkøb af bøger, både hvad angår mængder og måden, hvorpå indkøbet foregår. Foto: iStock

Læs mere

Dansk Horror Festival - ny genrefestival ser dagens lys

Bibliotekar Jan M. Johansen har et blødt punkt for fantastisk fiktion, især gys og horror. Derfor glæder det ham, at forårets succes med Odense Zombie Festival ser ud til at udmønte sig til en egentlig horrorfestival i det fynske næste år. Her fortæller han lidt om konceptet. Foto: iStock

Læs mere

Gode råd til lektøren

I går bragte vi en artikel om, hvordan lektøren virker, hvad man skal huske og hvilke kriterier, der gør sig gældende for, at man kan gøre sig forhåbninger om at få den. I denne artikel kommer bibliotekar Jan M. Johansen med et par gode råd.

Læs mere

Hvordan får man en lektør?

Udgiver man bøger i Danmark og har et håb om at få sin bog ud på de danske folkebibliotekers hylder, så er der et lovmæssigt krav, der først og fremmest skal opfyldes , men også en række andre formalia, der skal efterkommes. Bibliotekar Jan M. Johansen kommer her med en guide.

Læs mere

Det Bibliotekspolitiske Topmøde 2017

Sidst i marts lagde Comwell i Korsør lokaler til årets bibliotekspolitiske Topmøde. Her samledes biblioteksfolk, politikere, leverandører og andre interessenter til to dages oplæg, møder og netværk.

Læs mere

Hay, Gyldendal og Aarhus 2017 går sammen om ny børnelitteraturfestival

Sidst i oktober løber nyeste tiltag på festivalfronten af stablen i Aarhus. Der er tale om Aarhus 39 - International Børnelitteraturfestival. Festivalen er skabt i samarbejde mellem den internationale Hay Festival og Aarhus 2017, og tager som noget nyt alene udgangspunkt i børnelitteratur. Bibliotikar Jan M. Johansen fra Odense Bibliotek gør sig her nogle tanker om initiativet.

Læs mere

Folkebibliotekerne i krise – eller er de?! Bibliotekar Jan M. Johansen fra Odense svarer igen

Det sker ikke så tit for mig, at jeg på en og samme tid er både enig og uenig med en skribent. Eller dennes budskab. Men det er jeg, når det gælder den selvbestaltede biblioteksven Ole Münster. Münster formår igen og igen, ikke mindst med sit pdf-skriv ’Bibliotekernes krise – vejen til en ny lokal kulturpolitik’ eller senest i Weekendavisen den 24. februar at få mig til at nikke genkendende, men også nærmest rasende udbryde ”det ved han jo intet om!”

Læs mere

Folkebibliotekerne er nomineret til fornem særpris

De danske folkebiblioteker er nomineret til Artbeat Prisens Særpris sammen med Den Korte Radioavis og Camønoen. Der er unægtelig tale om et blandet felt. Camønoen er en vandrerute – Danmarks svar på Caminoen -, mens Den Korte Radioavis er benhård satire fra Public Servicekanalen Radio 24Syv.

Læs mere

Nedskæring på bibliotekerne

Det er sikkert ikke gået nogen biblioteksbrugers næse forbi, at bibliotekerne er under hastig forandring, men lægges der mon også mærke til de ret markante besparelser?

Læs mere

Forfatterpenge og e-bøger

Hvert år får danske forfattere, baseret på et sindigt system, der intet har med udlånstals at gøre, kunststøtte i form af ”bibliotekspenge”. Da en del af beregningen er baseret på antal hyldemeter bøgerne fylder, så falder der ingen penge af for e-bøger. Det har regeringen planer om at ændre på.

Læs mere

Set indefra: Materialevalg og -indkøb

Bibliotekerne køber ikke nær så mange bøger, som de har gjort. Det, tror jeg, er en sandhed, vi alle kan genkende og blive enige om. Det har selvfølgelig betydet, at bibliotekerne har måtte prioritere og indrette materialevalg og -indkøb, så både de og lånerne får mest muligt ud af det sparsomme budget. Men hvad er det egentlig, der sker, når bibliotekerne går på indkøb?

Læs mere

Bogsnak

Som litteraturformilder eller blot læser af især skønlitteratur, så har man de sidste 10 års tid kunne opleve en rivende udvikling i måden litteratur formidles på. Det skyldes ikke mindst sociale medier.

Læs mere

Brok over Dokk1

"Det er svært ikke at tage David Trads kritik af kåringen af Dokk1 som verdens bedste nye bibliotek alvorlig."

Læs mere

Digital litteraturformidling

Digitaliseringen og sociale medier har ændret ved mange ting. Ikke mindst litteratur- og kulturformidling. For det første har præmissen for en ekspert ændret sig, men selve formidlingskanalerne er også lagt om.

Læs mere

Litteraturformidling anno 2016

Den megen snak om forsvindende hyldemetre, faldende udlån og bogafbrændinger til trods, så lever skønlitteraturen i bibliotekerne på bedste vis. Faktisk har det nok aldrig stået meget bedre til.

Læs mere