Nedlukningen af de fysiske boghandlere har betydet, at salget af bøger er faldet, og at mange boghandleres økonomi er udfordret.
Andre salgskanaler erstatter kun til dels nedgangen, og selvom læserne streamer lydbøger som aldrig før, så er det forskellige forfattere og bøger, som sælger trykt og digitalt. Nedlukningen af de fysiske boghandlere rammer her og nu især nye titler, mindre kendte forfattere og børnebøger og på sigt kan konsekvensen være mindre kultur i gadebilledet.
Boghandlerne spiller en afgørende rolle for læsernes mulighed for at møde bredden i litteraturen. Derfor har vi både nu og fremover behov for fysiske boghandlere og derfor opfordrer forfattere, forlag og boghandlere til, at boghandlerne hurtigst muligt får lov at åbne deres butikker.
Formand for Danske Forlag Lars Boesgaard udtaler:
”Bøger er vigtige for den mentale sundhed for både børn og voksne og der er brug for en genåbning af de fysiske boghandlere. Vi skal ikke risikere, at den lille boghandler i gågaden lukker. Boghandlerne er vigtige, fordi de udstiller litteraturen i bybilledet. Bestsellerne skal nok klare sig, men vi kan se, at især nye forfattere, forfatterskaber, som er under opbygning og børnelitteraturen er ramt af nedlukningerne. I et lille sprogområde som det danske er det en bekymrende udvikling, som vi lynhurtigt skal have vendt.”
Formand for Dansk Forfatterforening Morten Visby udtaler:
”Den fysiske boghandel er og bliver det vigtigste kommercielle mødested for dansk litteratur. Læserne foretrækker at læse print, selvom fremtidsforskerne i årtier har sagt det modsatte, og ved siden af bibliotekerne er det i den fysiske boghandel, man som læser kan møde det stærke sortiment og den levende formidling, der giver nye oplevelser mellem hænderne og i hovedet og i hjertet. Den danske boghandel er kritisk infrastruktur på et helt basalt menneskeligt plan. Både læserne og forfatterne har brug for, at de genåbnes, så snart det er muligt.”
Direktør for Boghandlerforeningen, Bo Dybkær, udtaler:
”Boghandelen har altid været læsernes foretrukne kilde til nye bøger. Over halvdelen af de danske bogkunder sagde i en undersøgelse i 2019, at de foretrækker at købe bøger i en fysisk boghandel på grund af udvalget, personalets rådgivning og hjælp og dét, at de kan få bogen med hjem med det samme. For dem er boghandelen én af de butikker, de helst vil bevare i lokalområdet – de hyppige bogkøbere har boghandelen som nummer ét blandt typiske udvalgsvarebutikker. Men lige nu er den lokale boghandels eksistens truet mere og mere, for hver uge nedlukningen varer. Regeringens egen ekspert-referencegruppe beskrev i sin rapport omkring årsskiftet, at næst efter en genåbning af folkeskolernes 0.-4.-klasser er det udvalgsvarebutikkerne, som bør åbnes – både når man tager hensyn til risikoen for smittespredning og den samlede påvirkning af samfundsøkonomien. De små er kommet i skole – nu er det butikkernes tur.”