Flere forfattere anklager virksomheden OpenAI, der står bag ChatGPT, for uretmæssigt at have brugt deres værker.

Den amerikanske forfatterforening Authors Guild, der repræsenterer en række prominente amerikanske forfattere som John Grisham, Jonathan Franzen og George R.R. Martin, sagsøger selskabet OpenAI, der står bag ChatGPT, skriver Ritzau.

Authors Guild anklager OpenAI for uretmæssigt at have brugt forfatternes værker til at træne dens populære kunstige intelligens.

Tidligere er virksomheder som f.eks. Stability AI og Meta, der står bag Facebook, blevet ramt af lignende søgsmål. De mener ligesom OpenAI, at deres brug af data fra internettet hører under betegnelsen ‘Fair use’, hvilket vil sige, at materiale kan bruges i visse tilfælde, selv om det er beskyttet af ophavsret.

Mary Rasenberger, der er administrerende direktør for Authors Guild, siger i en udtalelse, at forfatterne skal have mulighed for at kontrollere, om og hvis deres værker bliver brugt af generativ kunstig intelligens.

En talsperson for OpenAI siger onsdag, at virksomheden respekterer forfatternes rettigheder og har ‘produktive samtaler med mange ophavsmænd i verden, inklusive Authors Guild’.

I søgsmålet hævder Authors Guild, at meget af den data, der er blevet brugt til ChatGPT, stammer fra ulovlige kopier af forfatternes bøger, der har ligget frit tilgængelige på internettet.