Forlag langer ud efter DBK

Ugennemsigtigt og konkurrenceforvridende kaldes DBKs nye prisstruktur af forlag. DBK kalder den selv for rimelig.
Vil du læse hele artiklen?
Prøv BogMarkedet i 6 mdr. for 219 kr. (ekskl. moms)
Du får fuld adgang til BogMarkedet.dk og modtager BogMarkedets nyhedsbrev alle hverdage.

Det er naturligvis helt fair, at alle forlag skal betale det samme i titelafgift, men det forudsætter at der er tale om samme ydelse og at der ikke gives rabatter til enkeltforlag.
Ingen af de to punkter har tidligere, været opfyldt.
Forhåbentlig er det ændret samtidig med nye prisstruktur.
Man kan diskutere, hvad den rigtige titelafgift er, det vil jeg slet ikke gå ind i.
Uanset størrelsen af titelafgiften synes jeg, at det er kritisabelt, at en aktør, som i prakltis har monopol på ydelsen, hæver prisen 300% med knap en måneds varsel.
For LAMBERTHs vedkommende har vi p.t. ca. 850 aktive titler.
Det vil give en merudgift på omkring 66.000 kroner om året.
Det synes jeg godt, at man kunne have varslet tidligere.
Kan DBK bekræfte, at alle forlag får adgang til samme udgave af Bogportalen og at der ikke gives rabatter til enkeltforlag?
Torben Lamberth
LAMBERTHs Forlag
Kære Torben Lamberth
Tak for din kommentar.
DBK tilbyder sine ydelser til alle forlag. Ydelserne har forskellige priser, som det også fremgår af prislisten. Så lagerleje har én pris, pluk og pak har en anden pris, markedsføring på Bogportalen en tredje osv. Alle disse priser er ens for alle forlag. Det gælder uanset, om man køber en eller flere ydelser.
De forlag, der har valgt at købe mange ydelser hos DBK betaler samme markedsføringsbidrag pr. titel, som de forlag, der har valgt kun at købe markedsføring på Bogportalen. 9 kr. pr. titel pr. måned. Uanset hvor mange titler, man har, uanset hvad man i øvrigt køber hos DBK. Det er helt ens for alle, og den markedsføring, man får adgang til på Bogportalen, er ens for alle.
Så har DBK en rabatordning, som gør det muligt for alle forlag at opnå rabat, hvis de opfylder betingelserne herfor. Hvis et forlag køber ydelser for mere end 100.000 kr. pr. år hos DBK, har forlaget adgang til storkunderabat efter en rabattrappe. Alle forlag, der opfylder rabatvilkårene, får samme rabat, så også her er det ens for alle.
Med Venlig Hilsen
Gert Frost
CEO DBK
Kære Gert Frost
Tak for dit svar.
Jeg kan forstå at alle forlag nu betaler det samme i markedsføringsbidrag (tidl. titelafgift) –
dvs. kr. 9,- pr. titel pr. måned, men at der er en storkunderabat for kunder der køber for mere end kr. 100.000 om året.
Efter den nye aftale, hvor det nu er Dafolo der køber ydelsen hos DBK og ikke det enkelte forlag,
må det jo betyde at Dafolo får en rabat i forhold til deres samlede køb.
Kan DBK bekræfte at det er tilfældet?
Med venlig hilsen
Torben Lamberth
Kære Torben
DBK og Dafolo har indgået en aftale, som betyder, at Dafolo, for de forlag, der har bøger liggende hos Dafolo, og som måtte ønske det, forestår kontakten mv. til DBK. DBK finder det ikke rigtigt at oplyse nærmere om indholdet af den indgåede aftale.
Med Venlig Hilsen
Gert Frost
CEO DBK
Forhøjelsen af markedsføringsbidraget til Bogportalen for ikke DBK-ekspederede forlag på mere end 300 % med et varsel midt i sommerferien på 3 uger(!) giver anledning til at rejse adskillige opfølgende spørgsmål og kommentarer til Gert Frost/CEO DBK:
I forlængelse af hans forklaring om prissætningen af ydelserne købt hos DBK må det være berettiget at stille i hvert fald følgende spørgsmål:
• Er Bogportalen et forretningsområde, som skal generere profit til DBK?
• Hvis man skal fæste lid til, at DBK fastsætter et rimeligt prisleje for brug af portalen, bør de så ikke med deres monopol oplyse den reelle omkostning ved at drive portalen?
• Uden mulighed for indseende med de reelle omkostninger må det være berettiget at spørge, om de ikke DBK-ekspederede forlag kan vente yderligere prisforhøjelser?
Prisforhøjelsen har også været begrundet med, at den skal dække omkostningerne ved udviklingen af en ny og moderne udgave af Bogportalen.
• Og når man nu er tvunget til at medfinansiere udviklingen må det være på sin plads, at DBK oplyser, hvornår kan man forvente, at den bliver taget i brug?
• Hvori består forbedringen i forhold til den eksisterende version af portalen – hvilke features bliver den nye version udstyret med?
• Og så oplyser Gert Frost,at alle forlag,der køber ydelser for mere end 100.000kr får adgang til storkunderabat, men hvilke ikke-DBKekspederede forlag har i praksis mulighed for at opnå den rabat, når deres eneste engagement med DBK består i anvendelsen af Bogportalen?
DBK har med rabatordningen taget et instrument i anvendelse, som fremmer monopoldannelse, da den tilskynder det enkelte forlag til at samle sine behov for ydelser hos DBK.
Med venlig hilsen
Flemming Møldrup
ABC Forlag
Kære Flemming
Tak for din kommentar.
DBK drives om én samlet virksomhed og vores forskellige ydelser kan derfor ikke ses enkeltstående.
Som anført i overstående artikel på Bogmarkedet, er DBK en fond, som stiller en række serviceydelser til rådighed for forlag og boghandlere.
Ydelserne er prissat med udgangspunkt i at sikre, at DBK både nu og i fremtiden har en balanceret økonomi og løbende kan drives og udvikles på fornuftig vis.
Det er ikke et selvstændigt formål at skabe profit, hvilket man også kan se i DBKs offentlige regnskaber, som findes på DBK.DK.
Med Venlig Hilsen
Gert Frost
CEO DBK
Det lader ikke til, at DBK i deres indlæg d. 24/8 har svaret på ABC Forlag’s konkrete spørgsmål fra d. 22. august …?
Spørgsmålene er yderst relevante – også for os (og for bogbranchen som helhed) – og vi vil derfor opfordre DBK til at svare på spørgsmålene.
Ikke mindst hvad angår Bogportalens funktioner/indhold. Hvad får forlagene for de 9,00 kr., som vi ikke fik for 2,50? Hvilke forbedringer får vi stillet i udsigt? Og hvordan sikrer vi os, at betingelser, priser, features reelt er “ens for alle”, som Gert Frost skriver?
Vi ser frem til DBK’s snarlige svar.
Med venlig hilsen
Forlaget Bolden
Det ser ikke ud til at DBK har tænkt sig at svare.
Men spørgsmålene går ikke væk af sig selv.
Ej heller sagen!
Med venlig hilsen
ABC FORLAG