Med visionen om at gøre danskerne klogere på den verden, vi lever i, debuterede Forlaget Bark i juni 2023 med de tre første udgivelser i en vidensserie.
I dag et år senere er læringskurven stadig stejl for de to barndomsvenner, men fornemmelsen fra dengang, at der måtte være et hul i markedet til en ambitiøs vidensserie på dansk, har heldigvis vist sig at holde stik.

Christian Ravnkilde og Thorben Sander kaldte i juni 2023 købet af rettighederne til den internationalt prisvindende bestsellerserie, Big Ideas Simply Explained, den dårligste investering nogensinde. I hjertet var der ingen tvivl – men uvisheden om, hvorvidt en vidensserie kunne gøre sig på et konkurrencepræget bogmarked, gjorde den økonomiske del til et sats.

De var dog begge dybt imponerede over, hvad serien kunne på engelsk, hvordan serien præsenterede sig for læseren, når de dykkede ned i titlerne, og ikke mindst hvordan den gennemgående grafiske opbygning af de mere end 32 titler, efterhånden som de læste, blev en rettesnor i forståelsen af de grundlæggende, videnskabelige emner, som bøgerne hver og én repræsenterer. Men om det danske bogmarked havde plads til en serie om grundlæggende viden, var ikke noget, det nystiftede forlag kunne være sikre på. De valgte dog, at gå med at gå med troen på, at danske læsere ville tage vel i mod serien på dansk med visheden, om seriens popularitet på det internationale marked.

– Vi var enige om, at bøgerne virkelig kunne noget helt ekstraordinært. Jeg havde selv læst omkring 22 af titlerne på engelsk, og var blevet helt bidt af serien. Da jeg fortalte Christian om det, og vi sammen gik i gang med at kigge på de forskellige udgivelser i serien, talte vi om, hvor fedt det ville være at kunne læse dem på dansk. Derfor blev vi hurtigt enige om, at vi gerne ville i dialog med Forlaget DK, som ejer rettighederne til den internationale serie, husker Thorben Sander. Han står for det redaktionelle arbejde med oversætterne og kontakten til disse, mens Christian Ravnkilde med sin grafiker-baggrund står for design, layout og alt grafisk arbejde med bøgerne.

Et stort sats

Rettighederne var et stort økonomisk sats for de to helt nye forlæggere, og at gå helt uprøvede ind i forlagsbranchen for en ejer af et grafisk bureau og en tidligere finansmand har været, og er stadig en daglig læring og en konstant rejse ud i det ukendte. Men tvivlen er her et år senere skubbet i baggrunden for de to barndomsvenner.  Læserne har nemlig vist sig at være derude, og opbakningen til serien er stadigt voksende.

– Den modtagelse vi – som helt nyt forlag har fået, gør, at vi i dag tror mere på projektet end nogensinde. Det er ingen hemmelighed, at der er bump på vejen, og at der konstant opstår situationer, som vi måske bruger lidt ekstra tid på at løse, da vi kun har det kendskab til branchen, som vi har fået gennem det seneste år. Men at opleve glade og entusiastiske boghandlere, som støtter op om serien, og som sammen med os glædes over, at der nu er en ambitiøs vidensserie på dansk på hylderne, har været en kæmpe gave. Og at læserne også har vist at være derude og køber ind på serien, og ikke blot den enkelte udgivelse, er netop det vi håbede på, at den her serie kunne skabe, siger Christian Ravnkilde.

Drømmescenariet

Forlaget er aktuelt med dets fjerde udgivelse, Bogen om Filosofi, som udkom midt i maj, og er den første udgivelse efter debuten med de tre første udgivelser i juni 2023.

– Vi er der nu, hvor flere af læserne af de tre første bøger i serien forudbestiller de kommende udgivelser. Vi er netop udkommet med Bogen om Filosofi, og sidst i juni udkommer vi med Bogen om Psykologi, og begge bøger forudbestilles af interesserede læsere. Vi sælger ligeledes bogpakkerne på storeideer.dk, som er en samling af de tre første bøger, vi udgav. Her køber nye læsere den samlede serie, fordi de typisk har set den seneste udgivelse. Det var det drømmescenarie, vi havde fra start, men som vi ikke turde håbe på, da vi sikrede os rettighederne og besluttede os for at starte forlaget, siger Thorben Sander, som er meget taknemmelig for opbakningen fra læsere og boghandlere, men som også i høj grad glæder sig over forordsskribenterne til bøgerne, som alle er faglige spydspidser og dygtige formidlere indenfor deres videnskabelige felt.

Danske forord

Ideen med danske, anerkendte videnskabsformidlere var noget, af det som Thorben Sander og Christian Ravnkilde også var spændte på. Ville det være muligt at få de forordsskribenter, som de syntes matchede bøgerne, og hvordan ville forlagets forespørgsler blive modtaget?

Heldigvis blev tvivlen også her gjort til skamme.

Den aktuelle udgivelse om filosofi, har Professor, dr.phil., ph.d., og leder ved Center for Information ved KU, Vincent F. Hendricks som forordsskribent, mens de tre tidligere udgivelser om helholdsvis historie, natur og miljø og videnskab, har Rane Willerslev, Johan Olsen og Anja C. Andersen som forordsskribenter. Bogen om Psykologi, som udgives sidst i juni har cand. Psych., ph.d. og professor i pædagogisk psykologi ved Institut for Kommunikation og Psykologi ved Aalborg Universitet, Lene Tanggaard som forordsskribent. Alle har været forlagets ønske-skribenter på bøgerne, og alle har frem til nu takket ja til tilbuddet.

Skribenterne bidrager med personlige forord om, hvordan deres interesse i emnet opstod og udmønter sig, hvilken betydning bogens emne har for den verden, vi lever i, og hvad læseren kan bruge den viden til, som bogen indeholder. En stor del af de nuværende og kommende forordsskribenter på bøgerne, har kendskab til de engelske titler, og det har vist at være en fordel for Bark, når de henvender sig om muligheden for medvirken hos de ønskede forordsskribenter:

– Vi har på intet tidspunkt været i tvivl om, at bøgerne er gennemarbejdede, ambitiøse og samtidig lettilgængelige værker om videnskab. Men at opleve den entusiasme, som nogle af de allerdygtigste og anerkendte danske eksperter indenfor emnerne har omkring bøgerne, og at de skriver de her personlige og velovervejede forord, er en kæmpe glæde at opleve. Vi oversætter, opdaterer og bearbejder titlerne grafisk og vidensmæssigt, men de danske eksperters forord er der, hvor vi virkelig kan personificere og målrette vores danske udgivelser til danske læsere, så vi er meget taknemmelige for opbakningen og modtagelsen fra de her dygtige mennesker, der til hverdag arbejder med de områder, som vi udgiver bøger til danskerne omkring, siger Christian Ravnkilde.

Forlaget Bark udkommer yderligere med Bogen om Økonomi med forord af cand.polit., tidligere økonomiminister og nu ledende næstformand i Europakommissionen, Margrethe Vestager, samt Bogen om Lov og Ret med forord af dr.jur., Professor Emeritus, æresdoktor ved Lunds Universitet og tidl. Formand for Det Kriminal Præventive Råd, Eva Smith indenfor de kommende måneder.