Det er mit første bekendtskab med Jonas T. Bengtsson – og sikke et. Han skriver aldeles fremragende, og jeg følte mig godt underholdt fra første til sidste side. Og det selvom det miljø, som bogen foregår i, er langt fra mit leverpostej-middelklasse-liv. Bogen har tre hovedpersoner: Danny, Malik og Christian, der er vokset op i […]
The post Fra blokken af Jonas T. Bengtsson first appeared on Bogrummet.

Det er mit første bekendtskab med Jonas T. Bengtsson – og sikke et.

Han skriver aldeles fremragende, og jeg følte mig godt underholdt fra første til sidste side. Og det selvom det miljø, som bogen foregår i, er langt fra mit leverpostej-middelklasse-liv.

Bogen har tre hovedpersoner: Danny, Malik og Christian, der er vokset op i samme betonblok i København Nordvest.

De tre var hinandens bedste venner i tykt og tyndt, men på et tidspunkt skiltes deres veje. Danny kom i fængsel, Christian blev politibetjent, og Malik læste til tandlæge.

Bogen åbner med en introduktion til Danny, der afsoner en voldsdom på 6. år. Danny har skabt sig en hverdag i fængslet, og har affundet sig med livet der. En dag redder han en af sine medfanger fra at blive smadret at et par rockere og kort tid efter bliver han ganske uventet prøveløsladt.

Som så mange andre, der bliver løsladt, har Danny ikke noget sted at tage hjem til, da han prøveløslades, men én ting er sikkert, han skal ikke træde ret meget ved siden af, inden han ryger ind igen.

Han bliver indlogeret på et herberg og beslutter sig for at opsøge sine venner fra gamle dage: Malik og Christian. De er alt han har.

Christian er blevet gift, har et par unger og har netop købt hus i Kastrup. Udadtil er det gået Christian godt, men undervejs finder vi ud af, at han sit at kæmpe med. Christian er blevet snydt i bolighandlen og sidder med et hus, der er meget mindre værd, end han har givet for det. Hertil kommer, at Christian og hans makker smager lidt for meget på det narko, de konfiskerer.

Malik er som sunket i jorden. Danny får kontakt med hans far og søster, der ikke kan forstå, hvad der er blevet af den dygtige og vellidte tandlægestuderende, der foruden studiet også hjalp til i faderens afrikanske restaurant, der er ved at gå konkurs.

Danny har brug for noget at tage sig til og lover Maliks søster, at han vil finde Malik. Og det gør han – finder Malik. Men en lykkelig slutning får vi ikke.

Jonas T. Bengtsson giver nogle glimrende personskildringer af tre utilpassede drenge, der i barndommen stod sammen, men som i voksenlivet er kommet fra hinanden. Det fundament, de stod på som børn og unge er smuldret, og vi bliver vidner til, hvordan de tre liv hvirvles ind i en ubarmhjertelig tornado af tilfældigheder og skæbnesvangre handlinger.

Min tanker gik undervejs til Morten Papes ”Planen” og ”Guds bedste børn”, der også beskriver det rå miljø, der er dagligdag i ghettoerne.

 

Bogen er et anmeldereksemplar

Lån bogen på biblioteket

The post Fra blokken af Jonas T. Bengtsson first appeared on Bogrummet.