Serhij Zhadan modtog søndag den tyske boghandels fredspris for sin humanitære indstilling til sit virke

På bogmessen i Frankfurts sidste dag fik 48-årige Serhij Zhadan, der både gør sig som forfatter og musiker, overrakt prisen og de 25.000 euro, der fulgte med. I forbindelse med overrækkelsen udtalte juryen:

– I sine romaner, essays, digte og sangtekster tager Serhij Zhadan os med ind i en verden, der har gennemgået store omvæltninger og samtidig lever på traditionen. Hans tekster fortæller, hvordan krig og ødelæggelse kommer ind i denne verden og ryster folk. Derved finder skribenten sit eget sprog, som viser os på en kraftfuld og differentieret måde, hvad mange ikke har ønsket at se i lang tid.

– Eftertænksom og lyttende, i en poetisk og radikal tone, udforsker Serhij Zhadan, hvordan folk i Ukraine på trods af al vold forsøger at føre et selvstændigt liv bestemt af fred og frihed.

Zhadan er en af de vigtigste stemmer i nyere ukrainsk og hans univers kredser især om den krig hjemlandet Ukraine har været en del af siden 2014. Teksterne tager udgangspunkt i det østlige Ukraine, hvor forfatteren under den nuværende krise er en del af den humanitære hjælp til området – både socialt og kulturelt.

– Så længe vi har vores sprog, har vi stadig den vage chance for at kunne forklare os selv, fortælle vores sandhed, organisere vores minder. Det er derfor, vi taler og ikke stopper, udtalte Zhadan i sin takketale.

Fredsprisen er stiftet i 1950 og uddeles af en jury, der repræsenterer både de tyske forlag og de tyske boghandlere. På den måde står hele branchen sammen om at vise, at litteraturen har en afgørende betydning for vores internationale samfund.

Foto: Tobias Bohm