Efter flere års tilløb åbner den længe ventede online boghandel for mikroforlag, Mikrofest.dk.

Kære læser

I dag, den 4. september 2020, sker der noget helt nyt på det danske bogmarked: Mikrofest.dk åbner. Danmarks første kuraterede online boghandel, kun med bøger fra de mest dedikerede mikroforlag.

Indtil videre er 32 uafhængige kvalitetsforlag samlet på Mikrofest, hvor hvert forlag bliver godkendt af et litterært fagpanel for at sikre den litterære kvalitet.

Mikrofest er skabt ud fra et ønske om, at alle de stærke bøger, som udkommer på mikroforlagene, men som desværre ofte er svære at finde i boghandlere, på biblioteker og i avisernes anmeldelser, finder vej til en meget større læserskare.

Mikrofest er, kort sagt, en kærlighedserklæring til litteraturen. Et mødested for bogelskere. Det er mikro, det er en fest – og et manifest! – for store bøger fra små forlag.

De sidste cirka ti år er der sket et boom i antallet af mikroforlag, hvis lige man skal tilbage til 1970’erne for at finde. Særligt for dem er, at de er drevet af kunstnerisk passion frem for kommerciel interesse.

De arbejder mod strømmen, de udgiver debutanter, masser af digtsamlinger, fantastiske romaner, børne- og ungdomsbøger af høj karat, graphic novels, graver guld frem fra den litterære glemsel, bringer persisk, iransk, norsk, svensk, færøsk, russisk, spansk, fransk, kinesisk litteratur i dansk oversættelse, leger og eksperimenterer med store armbevægelser.

 

Mikroforlagenes kulturbærende rolle

Alt det sker i en tid, hvor de store forlag er pressede og i stigende grad satser på økonomisk sikre krimier, bestsellere og kendisbøger og gradvist opgiver at udgive litterært interessante titler; hvor mellemstore forlag bliver opkøbt, og hvor Amazon står klar til at ryste det danske bogmarked.

Alt sammen med det resultat, at fornyelsen og mangfoldigheden i den danske litteratur mere og mere varetages af mikroforlagene. Mikroforlagene tør satse på debutanterne, selvom det sjældent er rentabelt, og flere år i træk har vinderne af den prestigefulde Munch-Christensens debutantpris været at finde her. I 2019 udgav Gyldendal, Lindhardt & Ringhof og Politikens Forlag da også kun tre-fire debutanter hver.

Og mikroforlagene har hver deres særlige profil. Et hurtigt scroll ned over Mikrofest, og man er ikke i tvivl om mangfoldigheden: For eksempel Sidste Århundrede, som udgiver bøger fra, ja, sidste århundrede, Skjødt, der udgiver spansk på dansk, Baggaardsbaroner, der udgiver under pseudonym, og Forlæns med tegneserier og graphic novels.

Der er alt fra smukke håndsyede bøger i få eksemplarer over store danske forfattere som Pia Juul og Nicolaj Stochholm til nobelprisvindere som Svetlana Aleksijevitj.

Som Informations litteraturredaktør Peter Nielsen skrev i et nyhedsbrev i anledning af Rosinantes lukning:

”I Danmark har Gyldendal historisk varetaget en kulturbærende og -dannende forpligtelse. Forlagets nedlæggelse af Rosinante er et tydeligt tegn på, at en æra er slut, og at det nu i stigende grad er mikroforlagene, der skal overtage den rolle.”

 

At åbne bøgerne op

Håbet for Mikrofest er, at mange flere læsere fra hele landet kan få glæde af alle de sprudlende gode bøger, ved at de bliver samlet ét sted.

For det er svært at finde rundt i de mange mikroforlag og deres bøger, når de ikke har store (hvis nogen) markedsføringsbudgetter; når bøgerne sjældent får anmeldelser i dagbladene, når der ikke er plakater i boghandlerne, salgsturneer og bogagenter. For det er der simpelthen ikke penge til.

Alt det håber vi, at Mikrofest kan være med til at ændre. Så anmeldere, bogbloggere, bibliotekarer, arrangører, boghandlere, journalister og så videre nu kan gå ét sted hen og se, hvad der er af nyt fra de indtil videre 32 mikroforlag.

At vi kan komme rundt i hele Danmark og åbne bøgerne op for en masse mennesker, som vi for eksempel har gjort med performance-oplæsninger på Roskilde Festival, en salgstur med syv mikroforlag til Det Fynske Bogtræf og til oktober udstillingen Drømmebøger med 13 mikroforlag på Den Sorte Diamant.

Og mest af alt håber vi, at mange flere læsere nemt kan finde frem til alle de fremragende bøger, som tit er skjult, men som fortjener at komme frem i lyset.

Vi håber, du vil læse med.

Forsidefoto: Christel Sunesen, forlægger, og Lars Emil Foder, forfatter og musiker, er med til at arrangere litteraturfestivalen Lille Bogdag og står nu bag den nye online boghandel og platform kun for mikroforlag, Mikrofest. Støttet af Statens Kunstfond og Fonden Roskilde Festival.

Fotograf: Frej Rosenstjerne.