Riad fylder syv år og hans far begynder at skaffe videofilm ved en lokal videopusher. Og ‘Conan barbaren’, med den grotesk brutale Schwarzenegger bliver et skræmmende machoideal for Riad og hans to naive fætre. De bevæbner sig med kæppe og driver rundt i området og ser bistre ud når de møder andre drenge, med mindre […]

Riad fylder syv år og hans far begynder at skaffe videofilm ved en lokal videopusher. Og ‘Conan barbaren’, med den grotesk brutale Schwarzenegger bliver et skræmmende machoideal for Riad og hans to naive fætre. De bevæbner sig med kæppe og driver rundt i området og ser bistre ud når de møder andre drenge, med mindre drengene de møder ser ud som nogle der kan og vil slås. Så bliver kæppene gemte væk i de vide klæder.

Farmand fylder stadig meget i den syvåriges univers, Riad selv og mor glider i baggrunden i det arabiske Syrien, hvor familielivet er kønsopdelt – mænd og kvinder mødes i særskilte grupper og det er mændene der bestemmer. Altid. Riad har dog en mild onkel der er gift med noget af en feminist, og hun bliver hurtigt Riads store idol. Tanten sætter en festlig stemning og er den eneste der støtter Riads franske mor i sit ønske om at flytte familien tilbage til Frankrig. Et ønske der er blevet cementeret efter hendes svogers mord på sin egen kone, den grusomme hændelse der afsluttede forrige bind.

Vi ser hvordan man med de rette forbindelser kan få en universitetsuddannelse ved blot at møde op til eksamen og skrive sit navn på et stykke papir. Far Sattouf arbejder ved universitetet og har dermed en del magt: han bestemmer om elever består eller ej. På den måde får han indflydelsesrige venner, hvor en enkelt arbejder direkte for præsidenten.

I skolen har Riad knækket koden og undgår tæsk ved at være velforberedt og dermed blive lærerens kæledække. Men alle andre får tæsk, og derfor bliver pauserne en kamp hvor Riad må lære at glide i et med skolegårdens kolde cement, for at undgå ‘kammeraternes’ repressalier. Men skolen bliver vand imod det traume der venter Riad og hans lillebror derhjemme. De skal omskæres, og selvom tegnestilen er meget karikeret, er omskæringsscenen virkelig grum.

 

Riad Sattoufs selvbiografiske tegneserie kan varmt anbefales, den er underholdende og oplysende, og interesserer man sig blot en smule for kultursammenstødet mellem vesten og østen er den et eminent dokument. Tag og begynd med bind 1.

 

Lån tegneserien på biblioteket