Teknologiforvirring? Vi smider hammeren ud, når vi ser en elektrisk tandbørste. Sådan er det ikke i Kina. Tag med på en tankevækkende fotoreportage fra verdens måske største book mall beliggende i hjertet af et gigantisk teknologisk hot-spot.
Byen Shenzhen i det sydvestlige Kina grænser op til Hongkong mod syd, og netop Hongkong er den store konkurrent. Eller var, i dag er Shenzhens økonomi for længst blevet den største.
Shenzhen var den første kinesiske by til at indføre elementer af markedsøkonomi, da landets ledelse for præcis 40 år siden fik den idé at eksperimentere sig væk fra fattigdom og kommandoøkonomi.
I dag er kæmpebyen et teknologisk hot-spot, Kinas version af Silicon Valley. Blot meget, meget større. De teknologiske tigerspring sameksisterer på fineste vis med et ældre medie, som man i Vesten tror forældet.
BogMarkedet besøgte Shenzhens book mall, Book Experience. Alt efter opmålingsmetoden Kinas største af sin slags med angiveligt over tre millioner bøger på hylderne.
Det vil sige: Vi besøgte faktisk kun hovedafdelingen beliggende centralt i kæmpebyen.
En internetsøgning afslører, at der er mindst to filialer – Longgangcheng-afdelingen er den nyeste og er i syv etager. En af etagerne er tilegnet Kinas største bogbutik, der fungerer via ansigtsgenkendelse/-scanning, hvilket kineserne eksperimenter meget med i disse år.
—
Det gyldne overblik. Over en mindre del. Udsnit af ganghallen på anden etage. Book Experience består af mange forskellige bogbutikker, ligesom der ofte er forskellige litteraturrelaterede arrangementer såsom oplæsninger. Hver lørdag er der et stort oplæsningsarrangement for børn.
Book malls findes i alle kinesiske storbyer. Familier bruger ofte en hel weekenddag hér, og teenagere tager gerne hen i byens book mall sammen med vennerne efter skole.
—
Book Experience er i to etager. Oversigtskortet over øverste etage.
—
En boghandel specialiseret i børnebøger.
—
Man kan købe udvalgte musikinstrumenter i denne boghandel specialiseret i noder og andre bøger om musik.
—
Hvordan ved man, at bogen er værd at købe, hvis man ikke har læst den? Den kinesiske kultur adskiller sig på dette punkt fundamentalt fra den vestlige, hvor kun de færreste kunne finde på at købe en bog, de allerede har læst.
—
Også børn læser koncentreret.
—
Folk læser og drikker te. Butikken til venstre, der fører engelsksprogede bøger, sælger den allestedsnærværende drik.
—
De mindre børn leger, mens forældrene kigger på bøger og læser flittigt. Bemærk virtual reality-brillerne.
—
En tiltrængt cafépause. Book Experience byder også på restauranter og butikker, der fører eksempelvis souvenirs.
—
Mæt af læsning, mad og forbrug byder Book Experience på en række aktiviteter for børn og voksne. Her kan man lære at spille på et strengeinstrument, andre steder lærer man at arbejde med keramik eller lave kalligrafi.
—
Én af bogcaféerne i Book Experience har åbent, når resten af byen sover.
—
Byen sover.
—–
Foto: Raimundé Roulund. Tekst: Christen Bonde med supplerende oplysninger fra Xinxin Ren Gudbjörnsson.