Vigtige pointer udgivet i form af en satirisk tegneserie Tegneserien følger en række personer, som forsøger at finde dem selv i en selviscenesættende hverdag og prøver at frigøre sig fra deres afhængighed af Facebook. Men det er svært at give slip, og der er både sejre og nederlag i den noget halvhjertede kamp for at […]

Vigtige pointer udgivet i form af en satirisk tegneserie

Tegneserien følger en række personer, som forsøger at finde dem selv i en selviscenesættende hverdag og prøver at frigøre sig fra deres afhængighed af Facebook. Men det er svært at give slip, og der er både sejre og nederlag i den noget halvhjertede kamp for at droppe de sociale medier.

Historien omhandler almene mennesker, der undrer og stiller spørgsmål ved brugen af facebook, men samtidig logger de dog ikke selv af det sociale medie. En satirisk opsang til de mennesker der er velvidende og prædiker om den negative indflydelse af sociale medier, men som alligevel benytter sig af de selv samme sociale medier. Dét er den røde tråd i tegneserien.

Forfatteren Jakob Albrethsen er til daglig naturvidenskabelig forsker på rigshospitalet, og ved siden af har han udgivet flere tegneserier. Når man læser denne tegneserie kan man godt fornemme, at det analytiske aspekt har haft en væsentlig rolle i sammenfletningen med det kreative produkt. Albrethsen får frem, at det ikke er facebook som platform, der er et problem, men derimod handlingerne, der bliver foretaget på det sociale medie. Mennesker der får skabt en kunstig verden fyldt med redigerede og iscenesatte selfies, vrede kommentarer udtrykt bag en skærm og opmærksomhedshungrende statusopdateringer.

Tegneserien er i første omgang ikke noget, jeg ville give mig i kast med, og illustrationerne er ikke noget, som jeg er decideret begejstret over. Men jeg er dog glad for at have læst den færdig, for pointerne der bliver belyst er rigtig vigtige i vores nutid, og alle problematikkerne er noget, som de fleste vil kunne nikke genkendende til. Albrethsen indikerer, at man på facebook kan gemme sin egen personlighed og istedet spille en rolle og tage en maske på. Hvad der ligner et spontant indlæg på facebook, er oftest et nøje gennemtænkt og præcist formuleret selviscenesættelses kommentar. Derudover kommer der fokus på, at det nok er den gruppe af mennesker, som ikke er vokset op med sociale medier, der har sværest ved at skelne mellem det virkelige og den opbyggede facade.

En selvironisk belysning i form af en let læst tegneserie.

Lån tegneserien på Bibliotek.dk