Som den danske titel svagt antyder, er “Fuglenes gråd” historien om en bebudet katastrofe. En art græsk tragedie baseret på den nigerianske igbo-fortælletradition. Det er en farverig og underfundig roman om kærlighed og kynisme, menneskelighed og begær. 24-årige Chinonso bor alene på sin lille fjerkræfarm uden tanker for andet end at klare dagen og vejen. […]
Som den danske titel svagt antyder, er “Fuglenes gråd” historien om en bebudet katastrofe. En art græsk tragedie baseret på den nigerianske igbo-fortælletradition. Det er en farverig og underfundig roman om kærlighed og kynisme, menneskelighed og begær.
24-årige Chinonso bor alene på sin lille fjerkræfarm uden tanker for andet end at klare dagen og vejen. En dag passerer han en kvinde, der er ved at kaste sig ud fra en bro. Han redder hende ved at smide et par af sine dyrebare høns i døden i stedet for hende, og denne uselviske handling skal ændre hans liv dramatisk.
Snart skænker den taknemmelige kvinde Chinonso al den kærlighed, han nogen sinde kunne have drømt om. Men bedst som alt ser rosenrødt ud, viser det sig, at Ndali i virkeligheden er en sofistikeret og belæst kvinde, hvis stjernerige familie vil gøre alt for at ødelægge de unges eventyr.
For at leve op til Ndalis standarder sælger Chinonso alt, hvad hans slægt har sparet sammen i generationer for at tage en uddannelse. På Cypern. Naivt betror han de mange tusinde euro til en fyr, som, han tror, er hans ven, men som i virkeligheden er en Yahoo-boy. En svindler.
Uafvidende flyver vores helt til Cypern, og så går det galt. Det meste er han selv uden skyld i, men at han aldrig ringer tilbage til Ndali, fordi han helst vil vente, til han har gode nyheder, er hårdt. Både for hende og læseren. I det hele taget er vores ven et tungt bekendtskab, som er svær at holde uforbeholdent af.
Bogens opfindsomme rammefortælling er, at Chinonsos chi, hans skytsånd, er gået i forbøn for ham hos Chugwu, den øverste gud, som ellers ville slå den naive Chinonso ihjel. Hvorfor guden skulle være så vred, ved vi ikke i starten, men det finder vi ud af hen ad vejen.
Konstant minder den alvidende fortællestemme os om, at nok er det slemt lige nu, men det skal snart blive værre for vores hårdt plagede hovedperson.
Som trøst er bogen fyldt med de herligste visdomsord fra De Store Fædres Land (Nigeria): “Hvor tung sorgen end er, kan intet få øjnene til at fælde tårer af blod.”
Rart at vide midt i al græmmelsen.
”Fuglenes gråd” er en langt bedre bog end Chigozie Obiomas første roman, ”Vi var fiskere”. Begge bøger har været shortlistet til den prestigiøse Man Booker-pris.
Her er afrikansk folklore og elementær spænding for alle pengene. Formen med den voldsomt sludrevorne skytsånd bliver dog anstrengende i længden, og selv om vi til sidst får en slags opklaring på hele miseren, er slutningen ikke helt tilfredsstillende.
Lån bogen på Bibliotek.dk