G.E.C. Gads Hæderspris 2022 tildeles Fine Gråbøl og Erik Gøbel

I forbindelse med Gads Forlags årlige Oktoberfest, hvor årets titler og forfattere, oversættere og illustratorer fejres, er G.E.C. Gads Hæderspris 2022 blevet uddelt for anden gang, i år til to forfattere: Fine Gråbøl og Erik Gøbel.

30-årige Fine Gråbøl, der vandt Bogforums Debutantpris i 2021 for sin roman Ungeenheden, er medlem af skriftkollektivet BMS og underviser på Center for kunst og mental sundhed og Skolen for skrift. Hun modtaget hæderen med denne begrundelse:

– Fine Gråbøl har markeret sig som en af de mest spændende nye litterære stemmer i dansk litteratur. I sin prisbelønnede debutroman, Ungeenheden, udfordrer og nuancerer hun, hvordan vi taler om psykiatri og psykiatribrugere i samfundet. Fine Gråbøl er med sin poetiske, stramme og fint registrerende roman selv med til at skabe et nyt og mere rummeligt sprog.

Den 73-årige historiker, Erik Gøbel, der har været ansat i Rigsarkivet fra 1981 til 2017, udgav sidste år bogen Under sejl, som var med i opløbet til at blive Årets Historiske Bog 2021. Han modtager hyldesten med denne begrundelse:

– Erik Gøbel har et stort forfatterskab bag sig, bl.a. som forfatter og som en af hovedredaktørerne i fembindsværket Danmark og kolonierne, og har med Under sejl – til Asien, Afrika og Amerika givet os den første samlede fremstilling af de danske langfarter i sejlskibenes tid. Bogen, som er frugten af mange års forskning inden for søfarts- og kolonihistorie, formidler med veloplagt dygtighed et stort stof til en bred læserskare, uden nogensinde at gå på kompromis med den dybe faglighed.

Om prisen
G.E.C. Gads Hæderspris er stiftet i 2017 af G.E.C. Gads Fond, og gives til personer, der har ydet en fremragende indsats inden for videnskabelige og andre kulturelle områder i overensstemmelse med fundatsen. Prisen kan uddeles som en særlig anerkendelse til skøn- og faglitterære forfattere, eller illustratorer, der udkommer på Gads Forlag.
Forfatterne modtager hver 50.000 skattefri kroner med hædersprisen.
Første modtager af G.E.C. Gads Hæderspris i 2017 var Jørn Lund.

Foto: Gads Forlag