I et nyt stort idéhistorieprojekt vil op mod 70 forskere kortlægge idéerne bag det moderne, demokratiske Danmark. Værket vil sætte en helt ny dagsorden for diskussionen om, hvad der har skabt vores nationale fællesskab.

Danmark dannes – Det moderne Danmarks idéhistorie er et ekstraordinært forsknings- og formidlingsprojekt, der aldrig er set gennemført før: at skrive en dansk idéhistorie. Ved et stort forskningsprojekt med deltagelse af et bredt udsnit af danske forskere skal der skrives en ny sammenhængende fortælling om det moderne, demokratiske Danmarks tilblivelse, skriver Gads Forlag i en pressemeddelelse.

Værket vil kortlægge fremvæksten af idéerne bag det moderne Danmark med vægt på de intensive debatter, stridigheder og fejder, der i politik og økonomi, kultur og kunst, videnskab og tro står bag den spændingsfyldte udvikling fra enevælde til demokrati og velfærdsstat over de seneste tre århundreder.

Projektet er planlagt til at udkomme i 2026 og vil bestå af et stort trebindsværk. Værket vil henvende sig til den brede offentlighed, ligesom dét også vil kunne bruges i undervisningssektoren.

Redaktionen bag værket består af Anne Mette Lauritzen, Frederik Stjernfelt, Hans Siggaard Jensen, Lasse Horne Kjældgaard og Mikkel Thorup – og i alt ca. 70 forskere fra landets universiteter, som skal skrive værket.

I forbindelse med aftalen om udgivelsen af det ambitiøse projekt har Gads Forlag pr. 1. maj 2023 ansat Anne Mette Lauritzen som redaktør og projektleder af projektet, og hun vil indgå i Gads Forlags faglitterære redaktion.

Danmark dannes støttes af Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Politiken-Fonden og Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond.