”Glasslottet” er Jeannette Walls’ erindringer om sin opvækst i en familie, der hele tiden er i opbrud, om fattigdom, sult, snavs, udstødelse, svigt – men også et stort sammenhold. Mange gange sover de i det fri, eller i en papkasse, andre gange i et hus så utæt, at Brian må sove under en gummibåd, fordi […]

”Glasslottet” er Jeannette Walls’ erindringer om sin opvækst i en familie, der hele tiden er i opbrud, om fattigdom, sult, snavs, udstødelse, svigt – men også et stort sammenhold.
Mange gange sover de i det fri, eller i en papkasse, andre gange i et hus så utæt, at Brian må sove under en gummibåd, fordi det regner ned i hans seng. Forældrene formår ikke at administrere penge, når de kommer til penge, som da moren arver et hus efter sin mor, smuldrer det imellem hænderne på dem. Alligevel har de en urokkelig tro på, at det hele løser sig.

Forældrene er trods fattigdom og usle levevilkår stolte mennesker med holdninger og meninger. Moren nægter at tage imod sociale ydelser, så hellere sulte. Hun sætter det at eje noget smukt (f.eks. en krystalvase eller en ring) højere end daglige fornødenheder, hendes kunst er vigtigere end at have et job. Samtidig er hun umoden og uansvarlig – hun mener ikke, hun skal bruge sin tid på at arbejde, lave mad, gøre rent. Hendes løsninger på de praktiske problemer er ofte ”nemme løsninger” – som da Jeannette påpeger, at det er livsfarligt at gå ned ad trappen om natten for at gå på toilettet, fordi træet er muggent, svampet og glat, er hendes løsning at købe en gul spand, de kan have stående i køkkenet og bruge som toilet!

Faren kunne, hvis ikke han var så afhængig af sprut, have været en skøn far. Han er opmærksom, roser børnene både for deres intelligens og initiativ, som da Jeannette konstruerer en tandbøjle til sig selv, da det ikke kan komme på tale at få rettet tænder hos en tandlæge. Han lærer dem at møde livet uden frygt, at overleve, tro på, de vil klare sig. Den juleaften, hvor der ikke er penge til gaver, og han lader hvert barn vælge en stjerne på himlen, glemmer de aldrig. Han er en opfindertype med mange drømme – at bygge et glasslot er en af dem – han er intelligent, har en stor viden inden for naturvidenskab, er en god fortæller og lægger mange planer. Desværre er hans hang til sprut større end trangen til at være familiefar – han er væk i dagevis, arbejder kun sporadisk og drikker mange penge op, så der ikke er penge til mad til børnene. Har han endelig penge på lommen, køber han hellere en smart bil.

Det bliver derfor børnene, der er de voksne og ansvarlige i familien, som sørger for at samle brænde, så de kan få lidt varme i huset, har fritidsjobs, retter opgaver for moren og sørger for hun kommer af sted om morgenen i de perioder, hvor hun hårdt presset tager et job som lærer, et job, hun hverken magter eller ønsker.

Trods de barske og triste opvækstforhold er det en stærk og på intet tidspunkt klynkende fortælling. Familiens historie fortælles meget nøgternt og realistisk. Jeg blev meget grebet af historien og slugte bogen. Selv om det er en utrolig barsk opvækst de fire børn har, kommer de igennem livet som stærke mennesker, og trods forældrenes massive svigt er der alligevel et stort sammenhold og megen kærlighed, især beskrevet i forholdet mellem Jeannette og hendes far. Det lykkes børnene at indfri deres drømme, at få succes i voksenlivet – mens forældrene ender som hjemløse.

 

Lån bogen på biblioteket