I ‘Friends and foes’ møder Groo i 12 korte fortællinger de vigtigste af seriens mange bifigurer, hvoraf nogle er venner og andre fjender. Som en slags ‘best-of’-samling, men med den originale tilgang at alle historier er nye, skrevet med dette monstrøse album for øje. Den røde tråd er pigen Kayli, der leder efter sin far. […]

I ‘Friends and foes’ møder Groo i 12 korte fortællinger de vigtigste af seriens mange bifigurer, hvoraf nogle er venner og andre fjender. Som en slags ‘best-of’-samling, men med den originale tilgang at alle historier er nye, skrevet med dette monstrøse album for øje. Den røde tråd er pigen Kayli, der leder efter sin far. Hende forsøger Groo at hjælpe, samtidig med at han på sædvanlig vis er skyld i diverse katastrofer.

Igen og igen viser Evanier sin fabelagtige evne til at vende velkendte situationer på hovedet og på den måde digte overraskende historier. Fra starten af har kaptajn Ahax endnu engang fået Groo ombord på sit skib, og klog af skade ved Ahax, at Groo ombord er lig med forlis. Kaptajnen forsøger at vende situationen til sin fordel og køber en forsikring mod forlis, han sælger sin last for selv at score avancen – når skibet er gået ned, hvem kan så vide at lasten slet ikke var ombord, og som kronen på værket lover han besætningen dobbelt betaling, når bare de når i havn. Læseren ved at det må gå galt for Ahax, men det er alligevel sjovt at se hvad Evanier har i støbeskeen. Selvfølgelig går skibet ned, Ahax mister sin forstand og Groo vandrer videre for at møde den næste ven eller fjende. ‘Friends and foes’ er en tilbagevenden til den struktur som serien startede med i 80’erne: korte, afsluttede fortællinger, der på trods af pigen Kaylis jagt på sin far, har 12 historier som reelt ikke har meget med hinanden at gøre. Ikke andet end at alle figurerne mødes i finalen til sidst. Og det er albummets achilleshæl, for når historierne er korte får Evanier ikke mulighed for at folde sit talent ud; denne hans superbe næse for at køre groteske situationer ud i det ekstreme. I nyere Groo vil historierne fokusere på de konsekvenser af Groo fadæser, men her når vi ikke meget længere end til fadæserne selv, før Groo må videre i teksten. Der er tilløb til den slags betragtinger, der dog afbrydes ret hurtigt. Derfor er ‘Friends and foes’ ikke i en Groo top 10, skaberparrets generelle standard er simpelthen alt for høj.

 

Findes ikke på biblioket.