For sin udgivelse ‘At performe transkønnet vrede’ fra forlaget Amulet, modtager Gry Stokkendahl Dalgas Poesiens Pris 2022

Hvert år uddeler Poesiens Hus og Politikens Boghal ‘Poesiens Pris’ for at hylde den danske digterkunst. Prisen gives til en digtsamling fra foregående år, der har udmærket sig ved sproglig ypperlighed og poetiske kvaliteter. Med prisen følger 10.000 kr.

I år går prisen til Gry Stokkendahl Dalgas for værket At performe transkønnet vrede fra forlaget Amulet.

Juryens begrundelse for valget af årets prismodtager:

‘Poesiens Pris tildeles i år til værket “At performe transkønnet vrede” af Gry Stokkendahl Dalgas. Bogen bærer hele fire genrebetegnelser, digt, oversættelse, essay og fanfiktion og er alene heraf, et helt unikt værk i dansk litteratur, uden sidestykke. 

‘At performe transkønnet vrede’ kombinerer lyrisk sprog og akademisk diskurs i en forening der både berører hjerner og hjerter. Hver af bogens fire dele danner hver en hjørnesten i en transformativ rejse, som også forandrer sine læsere, og forhåbentlig efterlader dem klogere.

Hvad der starter som en dybt personlig rejse i bogens første del, bliver pludseligt universelt menneskeligt i bogens sidste del, der er et poetisk H.C. Andersensk eventyr om den platoniske romance mellem en gærdesmutte og en vanskabning i en parafrase over Mary Shelleys ‘Frankenstein’.

Hvad der gør Gry Stokkendahl Dalgas’ bog så usædvanligt poetisk er netop dens genrebrydende format. De forskellige dele stykkes sammen og skaber selv deres eget væsen. og giver teksterne en helt anderledes form for liv og lys når de skinner på hinanden.

Grys anvendelse af sprog, både som akademisk formidlingsværktøj og som kunstnerisk æstetisk rammer et anderledes unikt udtryk, som viser en helt anden side af hvad poesi kan.’

Poesiens Pris 2022 jury:
Jeppe Madsen, Ansvarlig for lyrik i Politikens Boghal
Karen Siercke, Direktør for Poesiens Hus
Viktor Retoft, medarbejder i Politikens Boghal
Liv Ea, Forfatter og huskunstner i Poesiens Hus
Oskar Fehlauer, medarbejder i Politikens Boghal

Poesiens Pris 2021 gik til Deniz Kiy: ‘Blå øje(türkü)’,(Gyldendal)

Foto: Sarah Marie Winther