Der findes adskillige udgaver af H.C. Andersens eventyr på dansk. Fra samlede værker til udgivelser af enkelte eventyr. Og det bør der også altid gøre, for H.C. Andersen er Danmarks nr 1. Alle kender ham …

Der findes adskillige udgaver af H.C. Andersens eventyr på dansk. Fra samlede værker til udgivelser af enkelte eventyr. Og det bør der også altid gøre, for H.C. Andersen er Danmarks nr 1. Alle kender ham – mange elsker ham. Magien og fantasien, og de universelle betragtninger omkring, hvad det vil sige at være menneske.

Hans Christian Andersen har skrevet skuespil, romaner, rejseskildringer og erindringsværker, men først og fremmest er han kendt og elsket for sine eventyr. Som en rød tråd gennem forfatterskabet løber ønsket om at høre til, passe ind og blive anerkendt, uanset om hovedpersonen er en grim ælling, en skorstensfejer eller en ung, aspirerende kunstner.

Den 1. december 2020 i behørig tid til at nå julehandlen har Gyldendal valgt at udgive en meget smuk bog med Andersens samlede eventyr og historier. Udgivelsen indeholder et kort, men informativt efterskrift af Erik Dahl. Interessant er det, at han omtaler værkets to illustratorer; deres tekniker og baggrunde. Ja, for det er ganske vist, at man i denne eventyrlige Gyldendal udgave heldigvis har valgt de kendte klassiske og elskede illustrationer.

Jeg holder også meget af, at bogen er kronologisk, så eventyr og historier optræder i den rækkefølge, de udkom i fra cirka 1835 til H.C. Andersens død i 1874.

Gyldendal har endda formået at få Hendes Majestæt Dronningen til at skrive bogens forord. Det er kort, men fint og har en meget personlig indgang til Andersens tekster og den billedlige virtuositet, som har en afgørende betydning for det danske sprogs identitet:

“Hans betydning for vort sprog kan ikke overvurderes. Da han begyndte at udgive sine eventyr i nogle små hæfter, blev han kritiseret for bruge et alt for “folkeligt”, ja barnligt sprog. Sådan kunne man ikke skrive, det var ikke ‘litteratur’, ikke ‘dannet sprog’, men det er på mange måder ham, vi kan takke for det sprog, der falder os naturligt i dag.”

Køb endelig denne vidunderlige udgave til dig selv eller forær den som en overdådig gave til den, der endnu ikke har disse eventyr. En oplagt dåbsgave. Forlaget har endda gjort plads til, at man kan skrive sit navn i den. Afslutningvis vil jeg bare gentage Dronning Margrethes ord: “Læs ham selv, læs ham højt! Læs ham igen.”

H.C. Andersen: Samlede eventyr og historier – Med forord af Hendes Majestæt Dronningen, Gyldendal, 1032 sider, udkom 1. december 2020.