Det var lidt som et tilfælde, at Færøerne er en del af det danske rige. De fulgte pænt med Norge ind i personalunion under kong Oluf i 1380 (i praksis: med hans mor, Margrete den …

Det var lidt som et tilfælde, at Færøerne er en del af det danske rige. De fulgte pænt med Norge ind i personalunion under kong Oluf i 1380 (i praksis: med hans mor, Margrete den 1.), og der blev de så uden de påkaldte sig så meget opmærksomhed frem til Napoleonskrigene. Her kom de kortvarigt sammen med Grønland og Island på det storpolitiske forhandlingsbord ved fredsforhandlingerne i Kiel, for Sverige krævede Norge efter det danske nederlag, og hvad skulle der så ske med de nordatlantiske besiddelser?

Der var tilsyneladende ikke rigtig nogen, der for alvor interesserede sig for Færøerne ved forhandlingerne – og slet ingen, der kom på at spørge færingerne om hvad de ville – men i sidste øjeblik blev de tildelt det forgældede og lemlæstede Danmark. Da det skete, var der næppe mange på Færøerne, der rigtig bemærkede det, men konsekvenserne blev enorme og både Færøerne og Danmark lever med det i dag.

Siden har Danmark og Færøerne fulgtes ad, på godt og ondt gennem århundrederne. Færøernes historie er en historie om at bevare og skabe sin egen kultur og sprog, men også om at finde sin plads i verden som en del af det danske kongerige. Undervejs har stormagterne spillet med, ikke mindst under besættelsen, og gennem årene er kravene om selvbestemmelse, selvstyre og i sidste ende uafhængighed lydt med forskellig, men voksende, styrke.

Det har dog ikke kun handlet om forholdet til Danmark, men også om forholdene internt på Færøerne, hvor der ikke altid har været enighed om vejen frem. Sølvará fortæller historien om Færøerne fra de første vikinger til nutidens overvejelser om uafhængighed på koncentreret vis. Der er mange årstal at holde rede på, men som så ofte i 100 danmarkshistorier er det nuanceret og en rigtig god introduktion til Færøerne, hvis man som de mange ”syddanskere” faktisk ikke ved ret meget om vores (i hvert fald indtil videre) landsmænd mod nord.

Hvis man har lyst til at læse mere om det danske nordatlantiske rige, så anbefaler jeg Den islandske revolution og Grønlands Amt, der tidligere er udkommet i serien 100 danmarkshistorier.

Færøerne efter freden er femogtredivte bind i Aarhus Universitetsforlags serie 100 danmarkshistorier. Ideen er, at læserne hver måned i 100 måneder får et nyt bind på 100 sider med en bid af Danmarkshistorien. Man kan købe bøgerne hos boghandleren eller i abonnement, så man automatisk får et nyt bind hver måned. Bøgerne skrives af eksperter på de enkelte fagområder, der også har et stort flair for formidling. Bøgerne koster 100 kr stykket.

Vi har anmeldt alle bindene – søg på 100 danmarkshistorie i søgefeltet.

Hans Andrias Sølvará: Færøerne efter freden. 100 sider, Aarhus Universitetsforlag. Udkommer 9. juli 2020