”Jeg falder hele tiden ned i det hul, der blev tilbage efter konkursen.” Sådan lyder det i Hans Otto Jørgensens ekstraordinære roman om en gård, en familie – og en konkurs. Det er en historie …

”Jeg falder hele tiden ned i det hul, der blev tilbage efter konkursen.” Sådan lyder det i Hans Otto Jørgensens ekstraordinære roman om en gård, en familie – og en konkurs. Det er en historie om en lille familie, der lever, arbejder og dør ved familiejorden på Sallingegnen nær Limfjorden, fra 1950erne og frem til i dag. Og det er derigennem også en roman om det danske landbrugs og Danmarks udvikling i samme periode. En tid hvor alting ændrede sig, og det eneste der altid var det samme, var de økonomiske bekymringer og familien.

Først var der farfar og farmor, men farmor var syg og døde alt for ung. Så var der far og mor, men mor blev aldrig helt anerkendt af farfar, og far fik en diskusprolaps. Til slut var der Kris, Ann og Ben, tre søskende der voksede op i efterkrigstiden og på hver sin måde blev en del af den nye tid. Kris, den førstefødte, der aldrig har været i tvivl om at han skulle arve gården, Ann, den rebelske, og Ben den søgende, rådvilde, der gerne vil skrive og være intellektuel, men som alligevel ikke kan frigøre sig for den fædrene gård, fra familien og arbejdet med jorden.

Tider skifter og sæder mildnes. Engang var et par køer, grise og marker nok til at sikre en familie et udkomme. Så skulle der investeres, effektiviseres, flere maskiner, flere dyr – og så en dag var det ikke nok, de gamle landmændsfamilier går ned på stribe.

Det er på mange måder en vild roman. Skrevet med nerve og raseri, med følsomhed og kærlighed. Hans Otto Jørgensen skriver, så det emmer af levet liv, drømme, sorg og bristede forhåbninger. De er mennesker, de lever, danser, drikker og arbejder, arbejder, arbejder. Omkring dem skifter landet og landbruget karakter, og de forsøger at følge med. Men hele tiden, som en rød tråd, lurer den kommende konkurs. Selv den dygtigste, mest arbejdsomme landmand må give fortabt.

Det er en original, opslugende roman, der udfordrer den konventionelle roman i sin stil, men samtidig er både jordbunden og flyvsk. Med Dead Man Walking er der skrevet en uomgængelig fortælling om landbolivet og mennesker i sidste halvdel af det 20. århundrede og de første årtier af det 21.

Hans Otto Jørgensen, Dead Man Walking, 263 sider, Gladiator, Udkom 12. november 2020