Som inkarneret fan af Bernard Cornwell’s historiske serie om Uhtred og vikingerne i England, der udspiller sig i slutningen af 800-tallet, må jeg nødvendigvis også […]

Som inkarneret fan af Bernard Cornwell’s historiske serie om Uhtred og vikingerne i England, der udspiller sig i slutningen af 800-tallet, må jeg nødvendigvis også kaste mig over andre af hans bøger. Det blev “Harlequin”, der er det første bind i Grail Quest-trilogien.

Året er 1342. Englænderne, under ledelse af Edward III, hærger Frankrig. Hæren er måske nok under ledelse af kongen, men det er bueskytterne, de menige, der er Englands hemmelige våben. Franskmændene kender dem som Harlequins. Thomas af Hookton er en af disse bueskytter. Men han er også på en privat mission: at hævne sin fars død, og genfinde et stjålet relikvie. Thomas begynder en søgen der fører ham gennem marker dækket af røgen fra de brande de hærgende englændere har antændt, indtil de to hære til sidst står over for hinanden, på en bakke i nærheden af landsbyen Crecy. Et slag der indleder 100-års-krigen mellem England og Frankrig.

Som altid har Cornwell styr på fakta. Hans researcharbejde er enormt, og han slutter bogen med en historisk note, hvori han redegør for fakta og for hvor han har fundet det nødvendigt at “opfinde” ting.

Sprogligt er det, som sædvanlig, et sprudlende overflødighedshorn. Karaktererne har hver især deres egne særpræg (og særheder, for nogles vedkommende). De opfører sig forskelligt, taler forskelligt, tror forskelligt. Det hele blandes sammen i en blændende godt fortalt historisk roman, der er spændende, interessant, og sine steder temmelig morsom.

Jeg kender ikke nogen der kan skrive krigsscener som Cornwell. Det er så hektisk, så forvirrende, så larmende, blodigt og modbydeligt, at man bare ønsker at det skal slutte. Det er bare for grimt. For det er krig, og ikke mindst krig dengang hvor det var mand til mand. Hvor den kæmpende så modstanderen i øjnene, og dræbte ham med alt hvad der kunne slå, hugge og stikke. Cornwells beskrivelse af slaget ved Crecy, giver mig en fornemmelse af at være der selv – og det er ikke nogen rar fornemmelse. Jeg kan mærke, næsten lugte og høre, soldaterne. Mærke deres frygt, og jeg sidder med samme ønske om at det hele snart må få en ende, som soldaterne dengang.

Det største problem ved “Harlequin” er, at den ikke er oversat til dansk. Måske er der ingen der tør binde an med en historisk trilogi om en krig mellem England og Frankrig der udspillede sig for snart 700 år siden, da gruppen af potentielle købere ikke er ret stor. Det er en skam, da enhver der læser historiske romaner, ikke bør snyde sig selv for “Harlequin”. Men måske kommer den på dansk en gang. Man har da lov at håbe.

Forfatter:
Bernard Cornwell

Forlag:
HarperCollins

Udgivet:
2009

Sider:
496

Kategori:
Historisk

Anmeldt:
17.09.2019

Af samme forfatter

Uhtred 1: Det sidste kongerige

Uhtred 2: Den danske rytter

Uhtred 3: Nordens Herrer

Uhtred 4: Sværdsang

Uhtred 5: Det brændende land

Uhtred 6: En konges død

Uhtred 7: Den hedenske Herre

Uhtred 8: Den tomme trone

Uhtred 9: Stormens krigere

Uhtred 10: Flammebæreren