ElevenLabs, der har været med til at udvikle Storytels ‘Voice Switcher’, indgår samarbejde med HarperCollins.

Det store amerikanske forlag HarperCollins Publishers har indgået en aftale med softwarevirksomheden ElevenLabs, der har specialiseret sig i at genere tale fra tekst ved hjælp af kunstig intelligens. Det skriver ElevenLabs selv på sin hjemmeside.

ElevenLabs er ikke ukendt med bogbranchen, da de tilbage i juni 2023 indgik et samarbejde med Storytel, hvor de skulle være med til at udvikle ‘Voice Switcher’, der gør at lytteren kan vælge mellem en menneskelig fortæller og stemmer skabt af kunstig intelligens.

Samarbejdet mellem HarperCollins og ElevenLabs går ud på, at sidstnævnte skal producere lydbogsversioner af bøger fra forlagets ikke-engelske backlistekataloger, der ellers ikke ville blive lavet i en lydbogsversion.

– Vi er begejstrede for at samarbejde med HarperCollins og glade for, at vores teknologi gør det muligt, at flere bøger fra deres utrolige katalog kan udkomme som lydbog. Uden AI ville der simpelthen ikke være tid eller ressourcer til at få dette til at ske. Nu kan alle forfatterne se deres arbejde komme til live på lyd, læsere kan tilbydes flere valgmuligheder, og de sproglige barrierer for indhold kan nedbrydes, udtaler Mati Staniszewski, der er administrerende direktør hos ElevenLabs.

ElevenLabs oplyser videre, at det værktøj som man har udviklet til bogbranchen og som bruges i samarbejdet med HarperCollins, indeholder en række funktioner, der gør, at produktionen kan tilpasses forlaget eller forfatterens ønske. F.eks. kan man selv være med til at designe stemmen, justere pauselængder og flere andre ting. Herfra tager det ned til en time at producere en lydbog.

Det oplyses hverken hvilke sprog samarbejdet omfatter eller starter med.