I de otte måneder, hvor bibliotekerne havde åbent i 2020, steg udlånet af bøger med fire procent. Særligt er det skønlitteratur og e-bøger og netlydbøger, som borgerne efterspørger.

På trods af et år med restriktioner og begrænsninger fortsætter borgerne med at låne mange bøger. Udlånet af fysiske og digitale bøger er vokset med fire procent i de otte måneder, hvor bibliotekerne havde åbent i 2020.

 Fra 2018 til 2019 steg antallet af fysiske og digitale udlån af bøger, og det billede fortsætter, fortæller bibliotekschef Søren Mørk Petersen.

 ”Brugerne har gennem hele året bakket op om de tilbud, vi har kunnet levere. Og det mærker vi også nu, hvor der er stor efterspørgsel efter at hente reserveringer. Og det er vi meget glade for. Det viser, at biblioteket og litteraturen har et stærkt bånd til folk,” siger han.

 Blandt papirbøgerne er det særligt skønlitteraturen, der har været efterspurgt. Og i de måneder, biblioteket havde åbent, lånte borgerne 6 procent mere skønlitteratur på voksenområdet i 2020. På Biblioteket Kulturværftet steg den del af udlånet med 16 procent.

 Digital revolution

Selvom der i perioder har været lukket for hylderne i Espergærde, Hornbæk og på Biblioteket Kulturværftet, så har det digitale bibliotek døgnåbent. Og det har helsingoranerne i den grad taget til sig. Brugen af e-bøger, netlydbøger og podcast er skudt i vejret og er samlet set vokset med 57 procent i 2020.

 ”Vi har oplevet nye læsemønstre og stor efterspørgsel efter det digitale bibliotek. Det er tilgængeligt, når du vil, og hvor du vil. Vi er glade for at kunne have det tilbud ikke mindst i en tid som denne, hvor de fysiske biblioteker skiftevis er åbne eller lukkede og med ændrede tilbud,” siger Søren Mørk Petersen.