Thomas Harders biografi om krigshelten Anders Lassen, “Anders Lassens krig – 9. april 1940-9. april 1945”, er netop udkommet på det engelske forlag Pen and Sword Books og på det græske Epikentro Publishers.

Den engelske udgave har forord af den britiske hærchef, general Mark Carleton-Smith. General Carleton-Smith, der selv har gjort tjeneste i specialenheden SAS, skriver bl.a. om Lassen:

”Han var den fødte soldat tilsyneladende upåvirket af strabadser, frygt, udmattelse og fare, den målestok som sådanne mænd normalt måles med. Han var uforfærdet, eventyrlysten og snarrådig; hans væsen stemte perfekt overens med den ukonventionelle krigsførelses krav. I et regiment, der ellers var kendt som en skare sørøvere, for hvem dristighed og risikovillighed var en måde at leve på, skilte Lassen sig ud, og hans mænd lærte at elske ham for det.”

Lassen faldt i kamp ved Comacchio i Norditalien natten mellem den 8. og 9. april 1945. Han blev tildelt Victoriakorset (Storbritanniens højeste militære udmærkelse for tapperhed) for sin indsats ved denne lejlighed. I levende live blev han desuden hele tre gange dekoreret med Military Cross, en ære der kun overgik i alt 24 officerer i de britiske væbnede styrker under Anden Verdenskrig.

Efter at have sejlet som krigssejler i et halvt år meldte den sydsjællandske godsejersøn Anders Lassen sig i januar 1941 til britisk krigstjeneste. Som medlem af sabotageorganisationen SOE og commandoenheden Small Scale Raiding Force deltog Lassen i 1942 i en række dramatiske aktioner ud for Afrikas vestkyst, på de tyskbesatte britiske kanaløer og på den franske kyst. 1943-45 var han medlem af amfibiestyrken Special Boat Service, der førte guerillakrig mod tyskerne i det græske øhav og på Kreta og det græske fastland.

Thomas Harder siger om de to oversættelser: Anders Lassen er ikke bare en dansk helt. Hans historie er i høj grad også et stykke britisk og græsk krigshistorie, så det føles meget rigtigt, at min bog nu også er tilgængelig for læsere i de to lande.

Anders Lassens krig – 9. april 1940-9. april 1945, 4. reviderede og forøgede udgave, udkom på Gads Forlag i anledning af 100-året for Lassens fødsel den 22. september 2020.

Den græske udgave er oversat af Panagipota Goula i samarbejde med historikeren Ioannis D. Stefanidis